Business Internaţional

China este ameninţată de o criză a creditelor de tipul celei din SUA din 2008

China este ameninţată de o criză a creditelor de tipul celei din SUA din 2008

Foto: AFP

Autor: Radu Bostan

20.12.2012, 00:04 658

China are dificultăţi cu o eco­nomie care creşte lent în compa­raţie cu ritmurile astronomice din ultimii ani, dar foarte curând s-ar putea confrunta cu o criză a cre­ditelor de tipul celei care a înge­nuncheat economia SUA în urmă cu patru ani. Ingredientele sunt aceleaşi: investiţii aparent lipsite de risc, dar cu randament ridicat, opacitate şi investitori care nu pun prea multe întrebări, scrie CNBC.

Unul dintre principalii factori declanşatori ai crizei financiare care a început în SUA sunt cre­ditele subprime, împrumuturi ipo­tecare cu risc mare de incapacitate de plată. În China, cele mai po­pu­lare instrumente financiare ale momentului se numesc "Wealth Management Products" (WMP, produse de administrare a averii), create în sistemul bancar "gri" al Chinei, adică de către instituţii financiare nebancare scutite de la regle­mentările care se aplică băncilor. WMP-urile sunt produse investiţionale cu maturitate mică, uneori de câteva săptămâni, care promit câştiguri mai mari decât depozitele obişnuite, cu riscuri foarte mici. Banii se duc în investiţii obscure, în multe cazuri foarte riscante, precum proiecte imobiliare speculative. Iniţial, pro­dusele au fost considerate un mod avantajos prin care băncile chineze pot rezolva problema creditelor ne­performante şi prin care cetă­ţenii îşi pot mări averea cu inves­tiţii mai profitable decât depozitele bancare, notează Thomson Reu­ters. Însă, în contextul în care eco­nomia Chinei încetineşte, analiştii se tem că WMP-urile vor avea dificultăţi în a menţine ritmul curent al influxului de lichiditate în piaţă. De asemenea, nu este clar cine ar fi bun de plată dacă pro-dusele intră în default.

Până la sfârşitul acestui an, WMP-urile din sistemul financiar chi­nez vor atinge o valoare de peste 2.000 mld. dolari, echiva­len­tul a 16% din valoarea depozitelor comerciale din ţară, potrivit agen­ţiei de rating Fitch. Un număr mare de analişti, in­vestitori şi jur-nalişti au emis aver­tismente asupra riscului acestor instrumente pentru întreg siste­mul.

Chiar Xiao Gang, preşedintele Bank of China, una dintre principalele bănci comerciale din ţară, a criticat WMP-urile într-un articol publicat de presa de stat, în care descria aceste instrumente ca fiind "o schemă de tip Ponzi", piramidală şi periculoasă, deoarece multe produse noi sunt emise doar pentru a acoperi costul celor care ajung la maturitate.

În pofida riscului acestor produse, WMP-urile sunt atât de populare încât, potrivit Fitch, jumătate din creşterea valorii depozitelor din China este generată din vânzarea lor. Dacă investitorii nu le-ar mai cumpăra, băncile ar avea probleme cu solvabilitatea, iar companiile mici şi mijlocii chineze ar pierde o sursă importantă de credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO