Business Internaţional

China face presiuni pentru a crea un rival al Băncii Mondiale, prea influenţate de americani şi aliaţii lor

China face presiuni pentru a crea un rival al Băncii...

Autor: Daniela Stoican

25.06.2014, 19:15 331

China, a doua economie ca mărime a lumii, îşi intensifică eforturile pentru a crea o instituţie financiară internaţională care să rivalizeze cu Banca Mondială şi cu Banca Asiatică pentru Dezvoltare, despre care Beijingul se teme că sunt prea influenţate de SUA şi de aliaţii lor.

China a propus unor state dublarea la 100 miliarde de dolari a capitalulul social al viitoarei bănci asiatice pentru investiţii în infrastructură, au declarat pentru Financial Times surse apropiate discuţiilor.

China vrea să creeze o instituţie de creditare care să ofere finanţare pentru dezvoltarea infrastructurii în Asia, numită Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB - Banca Asiatică pentru Infrastructură). China va merge mai departe cu planurile sale chiar şi dacă nu i se va mai alătura nicio altă ţără, spun sursele. Totuşi China are susţinători.

Cea mai mare parte a finanţării pentru AIIB ar veni din partea Chinei şi ar fi cheltuită pe proiecte de infrastructură din întreaga regiune, inclusiv pentru o linie feroviară directă între Beijing şi Bagdad.

China a semnat memorandumuri de înţelegere cu aproximativ zece ţări asiatice şi a demarat acţiunile de creare a băncii, despre care speră să devină funcţională anul acesta.

Până în prezent 22 de ţări din regiune, inclusiv câteva state bogate din Orientul Mijlociu, pe care China le numeşte „Asia de Vest”, şi-au manifestat interesul pentru crearea unei instituţii de credit multilaterale. Într-o primă fază banca s-ar concentra pe construirea unei variante noi a „drumului mătăsii”, o reţea de rute comerciale care lega Europa de China şi care a funcţionat din Antichitate până în Evul Mediu.

Presiunile făcute de China pentru crearea unei instituţii pe care să o controleze evidenţiază frustrarea Beijingului privind dominaţia occidentală asupra instituţiilor multilaterale. Liderii chinezi cer de mai mulţi ani să capete un rol mai important în instituţii precum Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional sau Banca Asiatică pentru Dezvoltare, dar schimbările care să reflecte creşterea importanţei economice şi a puterii Chinei au avut loc dureros de încet.

„China consideră că nu poate rezolva nimic din ce şi-a propus la Banca Mondială sau la FMI, aşa că doreşte să creeze propria Bancă Mondială pe care să o poată controla”, a declarat o personă implicată direct în discuţiile pentru crearea AIIB. „Există foarte mult interes din Asia, dar China va merge mai departe cu acest proiect chiar dacă nu i s-ar mai alătura nimeni”, spune sursa citată.

Iniţiativa de a crea un rival al Băncii Mondiale vine în acelaşi timp cu apariţia unui raport ONU, care estimează că investiţiile în străinătate ale Chinei le vor depăşi chiar anul acesta pe cele ale străinilor în China. Aceasta ar pune capăt unei perioade de douăzeci de ani de fluxuri nete de capital în ţară.  

Noua instituţie de creditare ar fi un rival direct pentru Banca Asiatică pentru Dezvoltare (ADB), cu sediul în Filipine, despre care China spune că este prea influenţată de Japonia rivală.

Japonia şi SUA sunt cei mai mari acţionari din ADB cu 15,7% şi 15,6%, iar la preşedinţia băncii au fost mereu japonezi de la fondarea ei din 1966. Instituţia are 67 ţări membre. China deţine doar 5,5% din ADB, deşi economia chineză a depăşit-o pe cea japoneză în 2010, devenind a doua economie ca mărime a lumii.

China a discutat planurile sale pentru AIIB cu ţări din Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu, Europa şi Australia. China a contactat de asemenea SUA, India şi eternul rival Japonia, potrivit surselor Financial Times. Dar scopul viitoarei bănci ar fi de a exclude SUA şi aliaţii săi, sau cel puţin de a le reduce mult influenţa, mai spun sursele.

China a convocat trei întruniri pentru a discuta propunerile în ultimul an, cea mai recentă având loc la Shanghai în iunie. Beijingul a semnat memorandumuri de înţelegere cu aproximativ zece ţări.

China speră ca AIIB să devină operaţională până la sfârşitul anului şi l-a însărcinat să pună bazele băncii pe Jin Liqun, fost preşedinte al consiliului de supraveghere al fondului suveran de investiţii al Chinei şi fost vice-preşedinte al ADB.

Jin a recrutat câteva zeci de persoane de la instituţii financiare chineze precum Bank of China sau Citic.

La sfârşitul lunii mai, Takehiko Nakao, şeful ADB, s-a arătat optimist, dar prudent în privinţa propunerii de constituire a AIIB înaintate de China, dar a avertizat că ţara nu ar trebui să ignore măsurile de siguranţă care ar trebui luate, precum cele de pe piaţa muncii sau cele legate de mediu.

China a fost deseori acuzată că investiţiile sale sunt  lipsite de scrupule şi că ignoră principiile de bune practici, mai ales în Asia, Africa şi America Latină.

ADB estimează că Asia va avea nevoie de investiţii de 800 de miliarde de dolari pe an în infrastructură de acum până în 2020. Totuşi ADB nu investeşte decât 10 miliarde de dolari pe an pentru infrastructură, ceea ce oferă teoretic spaţiul necesar pentru alte entităţi precum AIIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO