Business Internaţional

China încearcă să alunge oamenii din Capitală înainte ca oraşul să devină de nelocuit

China încearcă să alunge oamenii din Capitală...

Autor: Ştefan Stan

31.08.2014, 13:00 12504

Imaginea unui Beijing care şi-ar dubla populaţia actuală este unul dintre cele mai negre scenarii pe care primarul capitalei chinezeşti, Wang Anshun, şi şeful local al Partidului Comunist, Guo Jinlong, le pot lua în considerare pentru a putea lua măsuri de prevenire, scrie Bloomberg.

Autorităţile din China încearcă să convingă rezidenţii să părăsească Capitala, în încercarea de a opri imposibilul: suprapopularea Beijingului şi colapsarea acestuia sub presiunea susţinerii a 50 de milioane de oameni.

Efectele creşterii incontrolabile a populaţiei în capitala chineză de 21,1 milioane de oameni se văd peste tot pe străzi, de la ambuteiajele zilnice până la smogul care sufocă populaţia. Beijingul este situat pe locul doi în topul celor mai inospitaliere oraşe, după Moscova, confom unui studiu al Academiei de Ştiinţe Sociale din Shanghai.

Cea mai mare problemă este că metropola rămâne un magnet. Populaţia, care este de 2,5 ori mai numeroasă decât cea din New York, a crescut cu 53% din 2000 până la sfârşitul anului 2013, adăugând echivalentul tuturor rezidenţilor din Los Angeles, Chicago şi Detroit.

În timp ce metropolelor americane le-a trebuit mai bine de un secol pentru a-şi dubla populaţia, Beijingul a reuşit ”performanţa” în numai 25 de ani.

“Dacă ne uităm la marile oraşe din jurul lumii, niciunul nu are o politică care să dicteze un prag maxim de populaţie admis”, a spus Wang Feng, un professor de sociologie la Universitatea din California. ”Autorităţile chineze ar trebui să se gândească la Beijing ca la un oraş de 30  de milioane de locutiroi – ceea ce ar fi mai puţin decât Tokyo, care are 37 de milioane – sau chiar 50 de milioane de locuitori”, a adăugat el.

Primarul Beijingului a început deja să ia măsuri pentru oprirea expansiunii necontrolate a populaţiei oraşului. El a interzis restricţionat puternic vânzarea de apartamente ieftine şi a menţinut limitări pe servicii pentru cei fără un permis de rezidenţă municipală.


Beijingul a depăşit ţinta de populaţie de 18 milioane pentru anul 2020 cu 10 ani mai devreme, la doar şase ani după ce a fost pusă în discuţie. Şcolile mai bune, universităţile, spitalele şi oportunităţile de slujbe continuă să ademenească oamenii din zonele de provincie.

Cea mai plauzibilă explicaţie pentru problemele cu care se confruntă Beijingul este planificarea slabă. Densitatea populaţiei din Tokyo este mai mare, dar oraşul este cunoscut pentru eficienţă.

Guvernul chinez ar trebui să folosească mecanisme de piaţă pentru a influenţa populaţia şi să aloce mai eficient resursele, a spus Tao Ran, diretctorul direcţiei de economie publică din China. El a adăugat că fermierilor din periferii ar trebui să le fie permisă construcţia de case pe propriile terenuri, ceea ce ar creşte eficienţa şi ar reduce pierderile de alimente şi apă din oraş.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO