Business Internaţional

China n-a mai simţit gustul amar al recesiunii de mai bine de 30 de ani

China n-a mai simţit gustul amar al recesiunii de mai bine de 30 de ani

Autor: Paul Comşa

05.09.2011, 16:29 1532

China a fost ultima dată în recesiune în anul 1976, când PIB-ul s-a contractat cu 1,6%, potrivit statisticilor Băncii Mondiale. De atunci şi până în prezent, economia chineză a înregistrat rate de creştere spectaculoase, cuprinse între 5% şi 15% şi nimic nu pare să ameninţe ascensiunea fulminantă a Chinei.

De altfel, în perioada 2008-2010, ani marcaţi de criza financiară, PIB-ul Chinei a continuat să crească anual cu 9%-10%. În 2009, an în care peste 90% din economiile lumii s-au contractat, China a înregistrat o creştere a economiei de peste 9%. Nicio ţară în istorie nu a reuşit să susţină o rată a creşterii atât de mare pe o perioadă atât de îndelungată.

Singurul interval de timp în care ritmul de creştere a fost încetinit, înregistrându-se valori sub 5% a fost în anii 1989-1990, perioadă marcată de căderea comunismului în ţările din Europa Centrală şi de Est, principalele pieţe de desfacere pentru produsele chinezeşti. Economia chineză şi-a revenit însă şi atunci foarte repede, prin reorientarea exporturilor şi pătrunderea pe pieţele dezvoltate din Europa Occidentală şi America de Nord.

Puţini îşi amintesc de China din anii 1970, o ţară săracă şi dependentă de importuri care, conform datelor Băncii Mondiale, avea un PIB pe cap de locuitor de doar 182 de dolari. Ascensiunea economiei a fost însă miraculoasă, fapt datorat deschiderii economiei, care a debutat în 1979 şi continuă şi în zilele noastre.

China este în prezent o ţară cu venituri medii, cu un PIB pe cap de locuitor de 2.595 de euro şi cu peste 600 de milioane de locuitori care au scăpat de sărăcie. În 2009, China a depăşit Japonia devenind a doua economie a lumii şi a înlocuit Germania în poziţia de cel mai mare exportator. Piaţa chineză a automobilelor este cea mai mare din lume şi Shanghaiul are din 2005 cel mai aglomerat port din punct de vedere al volumului de mărfuri manipulate.

Cu privire la evoluţia viitoare a economiei chineze părerile sunt însă împărţite.

O parte din economişti susţin că economia Chinei nu va ateriza forţat în următoarea perioadă şi este capabilă să facă faţă unor scenarii pesimiste. Chiar şi în acest an, în condiţiile instabilităţii economiilor dezvoltate, UBS, una din cele mai mari bănci elveţiene, prognozează că economia Chinei va creşte cu 9%.

Pe de altă parte, există o serie de voci pesimiste care susţin că evoluţia economiei chineze din ultimii ani nu este sustenabilă. China are probleme interne pe care încearcă să le ascundă, scrie The Economist. Schimbările demografice din ultimii ani evidenţiază o creştere pe termen lung a costului forţei de muncă. Inflaţia este în creştere şi există semne în piaţă legate de formarea unei bule speculative pe piaţa imobiliară. Mai mult, nivelul scăzut de trai al oamenilor de rând şi discrepanţele sociale mari între bogaţi şi săraci determină o escaladare a tensiunilor şi pot erupe oricând sub forma unei revolte populare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO