Business Internaţional

China, o bombă cu ceas a datoriilor? Statul nu-şi mai salvează companiile supraîndatorate care intră în default

China, o bombă cu ceas a datoriilor? Statul nu-şi mai...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.04.2016, 20:18 78482

Din defaultul ei, anunţat la începutul acestei săptămâni, pieţele au înţeles că statul nu mai vrea, sau nu mai poate, să-şi ajute companiile cu probleme. Să fie acesta un semn că ploaia de defaulturi se va transforma într- o furtună a datoriei chinezeşti?

În această săptămână o altă companie chine­zească a intrat în inca­pacitate de plată, Dongbei Special Steel, producător de oţel deţinut de stat. Anunţul a fost făcut după ce preşedintele ei a fost găsit mort în apartamentul său. Se presupune că a fost sinucidere. Ca şi China Railway Materials, Dong­bei are probleme cu serviciul obligaţiunilor.

Vine weekendul! Destinaţii de vis din România, pentru orice buget. Unde poţi călători cu numai 77 de lei. Galerie FOTO

Cum arată destinaţiile exotice preferate ale românilor, pentru care plătesc până la 2.500 de euro. Galerie FOTO din ”paradis”

Defaulturile companiilor deţinute de statul chinez sunt în creştere, ceea ce creează probleme de finanţare pentru cele care încă rezistă. Ani de zile astfel de incidente au fost ceva de neînchipuit pe piaţa chinezească a obligaţiunilor deoarece guvernul acţiona prompt pentru a-şi salva companiile. Primul default onshore pe obligaţiuni corporate s-a produs în martie 2014, când Chaori Solar, o afacere privată, nu a mai putut plăti o parte din dobânzi. Primul default al unei companii de stat este cel al Baoding Tianwei din aprilie anul trecut, scrie Financial Times. Acum ritmul intrărilor în incapacitate de plată accelerează deoarece încetinirea abruptă a activităţii din industria manufac-turieră şi din construcţii obstrucţionează fluxurile de lichiditate din sectoare precum cel al oţelului şi cărbunelui.

Aceste probleme se simt pe pieţe. De la începutul lunii cel puţin 35 de companii şi-au anulat emisiunile de obligaţiuni. În martie, numărul anu­lărilor a fost de 62. Din 2014, s-au înregistrat în total 12 defaulturi pe emi­siuni publice. „Riscurile de credit cresc acum cu aceste defaulturi aşa că piaţa a intrat în panică. Incidentul China Railway Materials a avut cel mai puternic impact din ultimul timp deoarece are un rating bun, AAĂ, şi este deţinut în totalitate de stat“, spune pentru Bloomberg analistul Ji Weijie de la China Securities.

Capacitatea companiilor listate pe burse de a realiza serviciul datoriilor lor este la cel mai redus nivel înregistrat vreodată. Cele mai vulnerabile companii ar fi cele de petrol şi de gaze naturale, urmate de companiile din sectorul metalelor şi mineritului, potrivit calculelor Bloomberg. Industria minieră are datorii de 131 miliarde de dolari. Şapte din 17 cele mai împovărate de datorii companii miniere şi de metale din lume sunt din China şi sunt deţinute sau controlate de stat.  Defaulturile din China au intrat şi în atenţia FMI. Instituţia financiară internaţională a avertizat că povara datoriilor companiilor mari chinezeşti, dar şi din alte ţări emer­gente, ar putea produce turbulenţe în alte părţi şi perturba sistemul financiar global, notează The Wall Street Journal. Creşterea datoriilor acestor companii gigantice este în­grijorătoare deoarece ele au legături strânse cu băncile locale, iar în unele cazuri guvernele s-ar putea vedea forţate să le salveze.

În China, circa 1.300 de miliarde de dolari în credite corporate, sau o treime din total, sunt deţinute de companii ale căror profituri nu acoperă plata dobânzilor. Această problemă ar putea cauza băncilor pierderi echivalente cu 7% din PIB dacă nu este rezolvată.

FMI mai atrage atenţia şi asupra creşterii accelerate a creditelor toxice în China.

Banca centrală a Chinei şi-a redus dobânda de politică monetară de şase ori începând cu 2014, declanşând o revenire record a pieţei obligaţiunilor. Datoria a sărit la 247% din PIB. Însă creşterea economică a încetinit la cel mai lent ritm din ultimul sfert de secol.

Profiturile companiilor listate a crescut cu doar 3% în 2015, faţă de 11% în 2014.

„Este foarte probabil să vedem un val de falimente şi de restructurări când rata de acoperite a dobânzii (măsura în care o companie obţine suficient profit pentru a susţine dobânzile aferente creditelor) se duce şi mai jos“, spune Xia Le, analist la Banco Bilbao Vizcaya Argentaria.

Agenţia americană de rating Standard & Poor’s a înrăutăţit recent perspectiva calificativului Chinei de la „stabil“ la „negativ“ deoarece reechilibrarea economiei va dura mai mutl timp decât s-a anticipat. Moody’s Investors Service a luat o decizie similară, avertizând asupra creşterii datoriei şI a îndoielilor privind capacitatea guvernului de a implementa reforme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO