Business Internaţional

China, o problemă de 28.000 de miliarde de dolari care va teroriza pieţele

Autorităţile chineze, în frunte cu preşedintele Xi Jinping, au de luat în lunile următoare decizii esenţiale, dar dificile, pentru reformarea economiei astfel încât aceasta să-şi reducă dependenţa de credit şi exporturi şi să se bazeze mai mult pe cererea internă

Autorităţile chineze, în frunte cu preşedintele Xi Jinping, au de luat în lunile următoare decizii esenţiale, dar dificile, pentru reformarea economiei astfel încât aceasta să-şi reducă dependenţa de credit şi exporturi şi să se bazeze mai mult pe cererea internă

Autor: Bogdan Cojocaru

06.01.2016, 00:03 2421

AnaliŞtii de la Bank of America avertizează că o criză în China este inevitabilă din cauza datoriilor uriaşe ale acesteia, de 28.000 miliarde dolari. Economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional avertizează şi el că încetinirea economiei chineze va fi unul dintre cele mai mari riscuri economice globale în 2016.

Analiştii de la Bank of America Merrill Lynch cred că situaţia se poate înrăutăţi şi mai mult. Ei văd bursele de acţiuni ale Chinei prăbuşindu-se cu 27% anul acesta din cauza datoriilor uriaşe, notează Business Insider. Companiile din China au acumulat între 2009 şi 2014 datorie pentru a creşte mai rapid decât oricare dintre cele 40 de state pentru care banca are date. Raportul datorie privată / PIB a urcat cu 75 de puncte procentuale din 2008. Dacă încrederea că aceste companii îşi pot plăti obligaţiile este zdruncinată, ele se pot intra într-o criză a creditului devastatoare. Investitorii se vor retrage de pe pieţele riscante, ceea ce va crea un efect de domino care va lovi încrederea şi acţiunile.

„Istoria arată că orice ţară care a acumulat atât de rapid datorii s-a lovit inevitabil de probleme ale sistemului financiar care includ devalorizarea monedei, recapitalizarea băncilor şi inflaţie ridicată. Nu ne aşteptăm ca Beijingul să fie o excepţie”, se arată într-o analiză a Bank of America. Analiştii băncii spun însă că este dificil de prezis când o criză financiară va lovi şi de aceea nu au inclus o astfel de posibilitate în scenariul de sfârşit de an.

La începutul anului trecut aceiaşi analişti preziceau că o criză a creditului în China este foarte probabilă în 2015 deoarece încetinirea creşterii economice va face ca datoriile toxice să crească.

Acum ei avertizează că investitorii ignoră posibilitatea creşterii volatilităţii deoarece au fost păcăliţi să se creadă în siguranţă de diferitele soluţii pe termen scurt aplicate de guvern pentru limitarea turbulenţelor. Printre astfel de măsuri analiştii menţionează: evitarea încetinirii abrupte a PIB-ului prin aplicarea de politici macro procreştere, aprecierea graduală a yuanului faţă de dolar, sprijinirea continuă a pieţei de acţiuni şi a celei imobiliare şi evitarea defaulturilor majore. Toate aceste măsuri au ca scop protejarea investitorilor şi au avut ca rezultat impulsionarea speculaţiilor imprudente. 

Bank of America nu este singura care trage semnalul de alarmă în privinţa creşterii datoriilor Chinei, ajunse la

28.000 miliarde dolari, cât aproape jumătate din datoria lumii. Bănci precum UBS şi Macquarie s-au arătat şi ele îngrijorate că economia Chinei este supraîmpovărată cu datorii. Mai îngrijorător este că piesele de domino par că a început să cadă. Cel puţin şase companii chinezeşti au intrat în default anul trecut. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO