Business Internaţional

China profită de problemele financiare şi politice din vestul şi estul Europei pentru a cuceri comercial porţile de intrare spre inima UE

Preşedintele chinez Xi Jinping alături de premierul portughez Antonio Costa.

Preşedintele chinez Xi Jinping alături de premierul portughez Antonio Costa.

Autor: Bogdan Cojocaru

03.08.2018, 00:08 976

China profită de problemele financiare şi politice din vestul şi estul Europei pentru a cuceri comercial porţile de intrare spre inima UE

 
 

Cu investiţii în proiecte populare, China şi-a cumpărat control în sectoare strategice şi influenţă politică în ţări est-europene din UE şi în statele vecine mai sărace din Balcani, pe unde vrea să-şi construiască rute comerciale spre inima Europei. Profitând de nevoia arzătoare de bani a Portugaliei lovite de criză, Beijingul şi-a cumpărat control şi în sectoarele strategice de acolo.

În acest fel, aflată în plină expansiune comercială, a doua economie ca mărime din lume se foloseşte de ţări cu probleme politice sau economice pentru a cuceri porţile de intrare dinspre vest şi dinspre  est în zona euro şi în ţările bogate de acolo. 

China a început să-şi construiască o prezenţă solidă în Portugalia, o poartă comercială spre şi dinspre Africa şi Americi, în timpul crizei euro, când troika creditorilor internaţionali i-a cerut guvernului de la Lisabona să-şi vândă din active celui care oferă cel mai mult pentru a face rost de bani. Astfel, companiile chineze au ajuns să-şi cumpere pas cu pas influenţă la companii strategice portugheze într-atât de multă încât trezesc temeri că Beijingul preia controlul economiei portugheze. Washingtonul a dat deja semne de nelinişte. Însă guvernul portughez încurajează investiţiile chineze.

Una din companiile pe care chinezii le vânează cu încăpăţânare este Energias de Portugal (EDP), din sectorul energiei. Cândva, EDF a fost o companie de stat fanion, cu peste 25.000 de angajaţi. Acum ar putea să ajungă sub controlul  China Three Gorges (CGT), companie de stat chineză celebră pentru construirea  uriaşului Baraj al celor Trei Defileuri. CGT, companie de stat care deţine deja un sfert din EDP, a făcut o ofertă de preluare la bursa de acţiuni din Lisabona cu intenţia de a achiziţiona în totalitate compania portugheză. Valoarea tranzacţiei propuse este de nouă miliarde de euro. EDP a respins preţul pentru preluarea în întregime.

Cumpărarea  companiei portugheze de energie face parte dintr-un plan mai cuprinzător prin care China vrea să ajungă să controleze zone strategice ale economiei Portugaliei, avertizează criticii. Însă guvernul socialist de la Lisabona spune că investiţiile chineze sunt la fel de bine venite cum sunt oricare alte investiţii străine, scrie Deutsche Welle. 

Guvernul portughez, venit după o cură drastică de austeritate, este mulţumit de injecţiile financiare chineze, mai ales pentru că banii Chinei au ajutat economia în timpul programului de bailout stabilit cu troika creditorilor internaţionali - Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Chinezii au venit în ajutor cumpărând obligaţiuni guvernamentale portugheze în timpul crizei euro atunci când nimeni nu îndrăznea să facă pariuri atât de riscante. „Chinezii investesc mai ales în finanţe, asigurări, în sectorul bancar şi în infrastructură”, spune Ilidio Serodio, vicepreşedintele camerei de comerţ chino-portugheze.  „Investiţiile chineze au ajutat guvernul să-şi reducă datoriile suverane în timpul crizei. Chinezii au profitat de moment şi au intrat în Portugalia în stil mare.”

Companiile chineze au devenit investitori importanţi în Portugalia mai întâi adunând active ieftine în timpul crizei.

În 2011, China Three Gorges a cumpărat 21% din EDP, întrecând cu oferta sa de privatizare - privatizarea a fost o condiţie dictată de programul de bailout de 78 de miliarde de euro al ţării - E.ON din Germania şi Eletrobras din Brazilia, notează Reuters. De atunci, CTG şi-a majorat participaţia la EDP la 23% şi a cumpărat 49% din divizia de energie regenerabilă a companiei (în 2012). De asemenea, compania chineză a investit 2 miliarde de euro în proiecte de energie eoliană. Din 2015, o altă companie chineză, CNIC, deţinută  de guvern, a cumpărat 5% din EDP.

EDP ar oferi CGT o vastă reţea de distribuţie de energie în Portugalia şi Spania şi proiecte hidro şi eoliene în Portugalia şi SUA.

La începutul anului 2012, Chinaís State Grid a cumpărat 25% din REN, operatorul reţelei de electricitate a Portugaliei, pentru 387 milioane de euro. În 2016,  Fosun International din China a cumpărat aproape 17% din Millennium bcp, cea mai mare bancă listată a Portugaliei. Chinezii şi-au majorat ulterior participaţia la 27%. Fosun a cumpărat în 2014 şi Fidelidade, cea mai mare companie de asigurări, pentru un miliard de euro. Tot Fosun a achiziţionat în 2014 furnizorul de servicii medicale Luz Saude pentru 460 de milioane de euro.

Haitong deţine banca de investiţii BESI. HNA Group, un holding chinez recunoscut pentru expansiunea prin achiziţii, a devenit partener al companiei aeriene TAP. În Sines, la sud de Lisabona, un port cu acces la ape de mare adâncime, dar puţin folosit este extins de companii chineze. Un investitor din Macau a cumpărat 30% din Global Media, devenind astfel acţionarul principal al unui grup media portughez important.

Pentru unii experţi economici, aceste achiziţii sunt prea mult, iar încercarea de preluare a EDP este dubioasă. „Din punct de vedere economic, nu are sens ca principalul producător de energie al ţării să fie controlat de doar un acţionar”, spune profesorul de economie Joao Duque.

Şi mai ciudat este că guvernul de la Lisabona nu se opune încercărilor de preluare deşi a blocat vânzarea companiei aeriene TAP către un consorţiu american în urmă cu un an. De asemenea, guvernul a blocat vânzarea unei televiziuni private către investitori francezi. Bogdan Cojocaru

 

Duque se teme că Portugalia ar putea deveni dependentă de investiţiile chineze şi vulnerabilă la presiuni politice chineze.

ÑPortugalia primeşte investiţii chineze şi din alte ţări atât timp cât aceastea creează locuri de muncă şi valoare şi păstrează activele în Portugaliaî, a explicat Augusto Santos Silva, ministrul portughez de externe.

În luna mai, ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat că Beijingul va continua să încurajeze companiile chineze să investească constant în Portugalia datorită Ñdeschiderii pentru investiţii străineî a acestei ţări.

Între timp, mulţi chinezi bogaţi s-au mutat în Portugalia profitând de Ñvizele de aurî care permit străinilor să cumpere proprietăţi de cel puţin 500.000 de euro în schimbul dreptului de şedere. În iulie, ambasadorul american la Lisabona George Glass a afirmat că SUA sunt Ñîngrijorateî de investiţiile chineze în Portugalia şi a criticat companiile de stat care se supun ordinelor puterilor politice de la Beijing.

Critici au venit şi de la Berlin, care a acuzat Lisabona că se vinde chinezilor.

„Este ironic”, răspune acuzaţiilor un oficial portughez de rang înalt. „Refuzând transferurile fiscale în UE, Berlinul a împins statele mai sărace din UE în mâinile investitorilor chinezi”, a spus oficialul pentru Politico. 

Multe dintre achiziţii au fost cerute prin programul de restructurare a datoriilor asupra căruia Germania a insistat înainte de a permite Portugaliei accesul la programul de salvare internaţional.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO