Business Internaţional

China şi Europa s-ar putea alia pentru a face faţă „imperiului“ comercial al SUA

China şi Europa s-ar putea alia pentru a face faţă...

Autor: CătăIina Apostoiu

09.10.2015, 00:02 2568
Cel mai amplu acord comercial încheiat la nivel mondial în ultimele decenii, Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), un acord de comerţ liber la care s-a ajuns după cinci ani de negocieri între SUA şi alte 11 ţări din regiunea Pacific, ar putea avea drept efect o nouă apropiere între China şi Europa, principalii perdanţi de pe urma acordului, scrie CNBC.

S-ar putea ca primii paşi în acest sens să fi fost făcuţi deja. Într-un efort similar de a contrabalansa influenţa în creştere a americanilor la nivel mondial, mai multe ţări europene (Austria, Danemarca, Franţa, Finlanda, Germania, Islanda, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie – nu şi România) au decis în acest an să adere la iniţiativa Chinei de a crea o rivală a Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB). SUA şi Japonia au decis să nu adere.

Mai mult, încă de la lansarea iniţiativei privitoare la crearea băncii în 2013 administraţia americană şi-a exprimat îndoielile privitoare la transparenţa, guvernanţa şi poten­ţialele conflicte cu instituţiile existente, în special Banca Asiatică pentru Dezvoltare. Analiştii se întreabă acum dacă China şi Europa şi-ar putea uni forţele pentru a crea un nou pact drept contra­pondere la TPP.

„Întrebarea este ce ar trebui China şi Europa să facă în faţa unui uriaş bloc economic ca TPP?“ remarcă Alicia Garcia Herrero, economist-şef pe regiunea Asia-Pacific la Natixis.

„China şi Europa s-ar putea analiza reciproc, găsind într-un final unele puncte comune de care nu au fost conştiente până acum.“

O dovadă clară că China a fost în mod voit lăsată pe dinafară la semnarea TPP reiese dintr-o declaraţie a preşedintelui american Barack Obama, afirmă Herrero. Liderul american declara astfel că “ atunci când mai mult de 95% din potenţialii noştri clienţi se află în afara graniţelor noastre, nu putem permite unor ţări cum este China să scrie regulile economiei mondiale”.

Beijingul a fost iniţial invitat să adere, însă strategii nu s-au arătat dispuşi să se conformeze standardelor internaţionale stricte impuse. “Având în faţă obstacole puternice în calea creşterii economice, economiile asiatice emergente nu vor să-şi vadă mâinile legate de elementele non-comerciale ale pachetului TPP”, explică economiştii BBVA într-o notă.

Nici şansele ca Europa să adere nu sunt văzute drept foarte mari, având în vedere că aceasta negociază deja cu Washingtonul un alt pact comercial major, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), dar şi pentru că multe din aspectele negociate în cadrul TPP sunt inacceptabile pentru liderii europeni, adaugă Herrero.

De la finanţare, la un potenţial acord de comerţ liber, analiştii spun că există un număr de domenii în care China şi Uniunea Europeană ar putea colabora.

În primul rând, se poartă deja negocieri pentru un Acord bilateral pentru Investiţii, acestea urmând să se încheie până la finalul anului 2016.

“Acum, că SUA şi China par să fi pierdut condiţiile prielnice încheierii propriului acord bilateral pentru investiţii, Europa ar putea câştiga întâietate în negocierile cu China, iar SUA s-ar putea implica mai apoi dacă doreşte”, arată Herrero.

Într-adevăr, atât China, cât şi Europa ar putea câştiga considerabil de pe urma unui astfel de acord. Comerţul total bilateral cu bunuri a atins 467 miliarde de euro în 2014, China devenind cel mai important partener comercial al UE după SUA.

O altă zonă de cooperare ar fi ambiţiosul proiect pe infrastructură al Chinei “One Belt, One Road”, în care Beijingul va căuta finanţare din Europa, potrivit Natixis.

În ultimele săptămâni au apărut semnale privitoare la închegarea unor relaţii mult mai strânse între cele două puteri economice. La sfârşitul lunii septembrie, China anunţa că va deveni prima ţară din afara UE care va contribui la Planul de Investiţii de 315 miliarde de euro al Comisiei Europene. Între timp, UE a anunţat că va examina posibilitatea ca China să devină membră a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO