Business Internaţional

China sparge sferele de influenţă ale Indiei şi Japoniei în Asia de Sud cu un mega proiect de 1,4 miliarde de dolari

China sparge sferele de influenţă ale Indiei şi...

Autor: Alexandru Nanu

16.09.2014, 17:23 1070

Preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat marţi Sri Lanka, pentru a lansa construcţia unui oraş-port chinezesc, proiect în valoare de 1,4 miliarde de dolari, care reflectă viziunea sa pentru "drumul mătăsii maritim", în condiţiile unei concurenţe în creştere din partea Japoniei şi Indiei, scrie AFP citată de Business Insider.

China îşi afirmă tot mai mult influenţa în Oceanul Indian, mai ales în Sri Lanka un punct aflat la jumătatea distanţei pe una dintre cele mai aglomerate căi de navigaţie internaţionale din lume.

China a depăşit India la investiţiile străine din Sri Lanka.Acesta nu este primul mare proiect al statului asiatic în Sri Lnaka.China va înfiinţa şi un terminal de containere în valoare de 500 de milioane de euro care-l va poziţiona pe primul loc în topul celor mai mari porturi din Asia de Sud.

China se confruntă cu o concurenţă acerbă pentru dobândirea influenţei în regiune atât din partea Indiei, cât şi a Japoniei, care vizează aceleaşi rute comerciale maritime.

Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, a vizitat Sri Lanka la începutul acestei luni pentru discutarea unui acord prin care cele două ţări ar crea legături maritime puternice.

Noul prim-ministru al Indiei, Narendra Modi, între timp, s-a angajat într-o ofensivă regională, o dată cu preluarea mandatului în luna mai, pentru restabilirea relaţiilor cu ţările pe care guvernul anterior le-a criticat şi neglijat.

Beijing a finanţat deja construirea a două aeroporturi internaţionale în Sri Lanka şi un  port de mare adâncime în zona de sud a Hambantota.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO