Business Internaţional

China strânge cureaua pentru Coreea de Nord: Impune încă serie de restricţii la exporturi, dând o nouă lovitură guvernului de la Phenian

China strânge cureaua pentru Coreea de Nord: Impune...

Autor: Alexandra Cepăreanu

10.02.2018, 17:46 1988

China a lansat luni o listă cu produse interzise exportului în Coreea de Nord, argumentând că acestea ar putea fi folosite pentru a creea arme de distrugere în masă. Noua listă de interdicţii a apărut în urma unei dispute dintre Coreea de Nord şi SUA legată de programele sale de înarmare, scrie Reuters.

China a făcut mai multe astfel de liste în ultimii ani, pe măsură ce Coreea de Nord a avansat testele nucleare şi rachetele, afirmând că îşi face datoria de a ajuta la impunerea sancţiunilor din ce în ce mai dure ale ONU.

Cea mai recentă listă cuprinde produse cu dublă utilizare, produse cu utilizare civică şi militară şi vine în urma unui raport confidenţial al unor monitori independenţi din cadrul ONU. Potrivit rapoartelor,  Coreea de Nord a încălcat regulile ONU pentru a câştiga 200 de milioane de dolari în 2017 din exporturi interzise de mărfuri.

Pe listă se regăsesc zeci de obiecte interzise, inclusiv epuratoare de aer subacvatice, echipamente care simulează condiţiile de zbor pentru aeronave şi măşti de gaze, care nu au fost folosite de pompieri.

Lista a fost lansată împreună cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei, Administraţia de Stat pentru Ştiinţă, Autoritatea pentru Energie Atomică, Apărarea Naţională a Tehnologiei şi Industriei şi Biroul Vamal.

Ministerul Comerţului a făcut publică pe site-ul instituţiei o declaraţie în care spune că lista este menită să respecte cerinţele noilor sancţiuni aplicate de ONU anul trecut. „Lista este luată în considerare imediat”, a adăugat Ministerul.

Cu toate acestea, China rămâne cel mai mare partener comercial pentru Coreea de Nord, fiind de asemenea şi singurul aliat major, deşi comerţul global a scăzut pe măsură ce sancţiunile au început să aibă efect.

Analiştii chinezi şi-au exprimat de nenumărate ori îngrijorarea că, Coreea de Nord ar putea să se prăbuşească în haos dacă politicile de la Beijing devin prea dure.

În acelaşi timp, spunând că este pe deplin angajată să aplice sancţiunile, în ciuda îndoielilor persistente de la Washington faţă de angajamentul Chinei, Beijingul a solicitat în mod repetat şi revenirea la dialog.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO