Business Internaţional

China, ţara unde tona de oţel costă mai puţin decât tona de varză

China, ţara unde tona de oţel costă mai puţin decât...

Autor: Mihai Gîţu

17.07.2015, 00:03 1699
Preţul minereului de fier s-a prăbuşit săptămâna trecută, în doar o zi, cu 10% pe bursele de mărfuri din China, 44 dolari tona, cel mai scăzut nivel din mai 2009.

Investitorii s-au speriat de haosul de pe bursele de acţiuni. De atunci, preţul şi-a mai revenit, dar ajustarea accentuată ar putea fi un semn brutal al scăderilor ce ar putea veni în următoarele luni.

Preţul oţelului – pentru care minereul de fier reprezintă principala materie primă – în China a scăzut atât de mult încât „tona de oţel este mai ieftină decât cea de varză“, a explicat Even Lucas, analist la IG Markets. O altă scădere drastică a preţului de anul acesta a fost în aprilie, când cotaţia a ajuns la 47 dolari tona, după care a sărit la 64 dolari tona în iunie.

Analiştii de la Capital Economics nu exclud „că­deri şi mai abrupte“ ale preţului minereului de fier în următoarele două luni, dar îşi menţin estimarea de preţ la sfârşitul anului de 45 de dolari pe tonă.

Firma de analiză se aşteaptă ca preţul să ajungă la 55 de dolari tona la sfârşitul anului viitor, în condiţiile în care creşterea economiei chineze îşi va reveni moderat. Analiştii spun că adoptarea de politici protecţioniste faţă de exporturile chineze reprezintă unul dintre factorii care pun presiuni pe preţuri.

„Scăderea recentă a preţurilor minereurilor de fier ar putea aduce o gură de aer producătorilor de oţel din China., dar este improbabil să împiedice reducerea producţiei de oţel anul acesta. De aceea, producătorii de minereu de fier vor fi din ce în ce mai mult în competiţie pentru cotă de piaţă, deşi una în scădere“, au mai spus analiştii de la Capital Economics.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO