Business Internaţional

China tocmai a intrat în războiul petrolului. De partea OPEC. „Urşii“ de pe pieţe văd preţurile ţiţeiului şi mai jos

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat împrumutul chinezesc într-un spectacol televizat din China

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat împrumutul chinezesc într-un spectacol televizat din China

Autor: Bogdan Cojocaru

03.09.2015, 00:05 6224
China va împrumuta Venezuelei, un stat membru al OPEC care trece printr-o gravă criză economică agravată de prăbuşirea preţurilor petrolului, 5 miliarde de dolari pentru majorarea producţiei de ţiţei în viitorul apropiat. Supraproducţia din SUA şi  din ţările OPEC este tocmai motivul pentru care preţurile ţiţeiului scad.

China este unul dintre cei mai mari con­sumatori de energie din lume, iar petrolul şi mai ieftin sau ieftin pentru mai mult timp i-ar conveni de minune mai ales acum, când economia îi încetineşte dramatic, şi are ne­vo­ie de toată forţa financiară pe care o po­se­dă pentru a-şi susţine exporturile şi pieţele.

Împrumutul a fost anunţat din China de preşedintele Venezuelei Nicolas Maduro. Banii au ca scop „majorarea producţiei de petrol în mod gradual în următoarele luni“, a spus el, fără a furniza alte detalii.

O sursă din compania petrolieră naţională a Venezuelei, PDVSA, a declarat în martie pentru Reuters că Beijingul va extinde o linie de credit „specială“ cu condiţia ca firme chinezeşti să participe la creşterea producţiei câmpurilor petrolifere deţinute de companie. Venezuela a împrumutat până acum 50 de miliarde de dolari de la China printr-un acord de tipul petrol contra bani iniţiat de fostul lider socialist Hugo Chavez în 2007. Acest acord a ajutat companiile chinezeşti să se extindă pe piaţa venezueleană, notează CNBC.

Venezuela trimite în medie 700.000 de ba­rili de petrol pe zi în China. OPEC, în frunte cu Arabia Saudită, şi SUA se luptă într-un război de anduranţă a preţurilor petrolului. Preţurile petrolului au fost extrem de volatile în ultimele săptămâni, cu scăderi lungi şi reveniri puternice, fiind sensibile la informaţiile privind economia SUA şi cea a Chinei, cele mai mari din lume. Spre exemplu, în trei şedinţe consecutive de tranzacţionare cotaţiile au sărit în sus cu 25%, doar pentru ca marţi să se ducă în jos cu 8% din cauza îngrijorărilor privind China.

Miercuri, petrolul Brent, referinţa internaţională, se tranzacţiona cu 49,8 dolari pe baril, iar cel destinat pieţei americane cu 45,3 dolari pe baril. Anul trecut, cotaţiile depăşeau 100 de dolari barilul.

Scăderea spectaculoasă a preţurilor a trimis deja în recesiune economia Canadei, un exportator important. Temerile sunt mari că următoarea victimă va fi Australia, un producător important de cărbune şi minereu de fier. Unul dintre cei mai mari „urşi“ – a se înţelege pesimişti – de pe piaţa petrolului, Pierre Andurand, un manager de fonduri care a obţinut un randament de 51% înainte de plata comisioanelor anul trecut pariind împotriva preţurilor ţiţeiului, a explicat pentru Financial Times că revenirea din ultimele zile a pieţei este o reacţie exagerată la semnele că producţia din SUA încetineşte şi la comentarii făcute de OPEC. El crede că traiectoria va redeveni descendentă, iar preţurile pot coborî sub 30 de dolari pe baril.

„Pieţele vor rămâne supraaprovizionate în 2016 şi 2017. Avem nevoie de preţuri mici mai mult timp pentru ca piaţa să se re­echilibreze. Nu există soluţii rapide“, a spus Andurand. Fondul său de hedge, Andurand Capital, a crescut cu 10% anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO