Business Internaţional

China va fi cea mai mare economie a lumii, UE se va federaliza, fenomene meteo tot mai extreme şi o clasă de mijloc puternică cum n-a fost niciodată

China va fi cea mai mare economie a lumii, UE se va federaliza, fenomene meteo tot mai extreme şi o clasă de mijloc puternică cum n-a fost niciodată

Preşedintele american Barack Obama a fost avertizat de serviciile de informaţii că dacă nu găseşte noi surse mai puternice de creştere economia ţării sale riscă să rămână în urma competiorului direct, China, iar SUA îşi va pierde din influenţa globală. Foto: AFP

12.12.2012, 00:05 3426

Fie că se va destrăma sau, cel mai probabil, fie că se va transforma într-o structură mai federală, Uniunea Europeană nu va mai fi aceeaşi după criză, SUA îşi vor pierde treptat influenţa, iar economia Chinei o va întrece pe cea americană şi va deveni cea mai mare la nivel mondial, aces­tea sunt doar câteva din scenariile probabile pentru următoarele două decenii puse pe masa preşedintelui american de agenţiile de informaţii. Acestea anticipează de asemenea că schimbarea climei şi presiunile puse pe resurse vor duce la amplificarea instabilităţii, iar clasa de mijloc va deveni mai puternică deoarece va fi mai educată şi va avea acces mai bun la sănătate şi informaţii.

Scenariile sunt cuprinse în raportul "Trenduri globale" publicat o dată la cinci ani de National Intelligence Council, o organizaţie care reuneşte mai multe servicii americane de informaţii.

"Lumea se află într-o perioadă critică pentru istoria omenirii", scriu autorii raportului, care sunt siguri că după ce influenţa politică şi economică a SUA se va reduce, nimeni nu va deţine hegemonia, puterea de influenţă revenind reţelelor şi coaliţiilor "într-o lume multipolară", scrie The Guardian. În acest context, cel mai bun deznodământ va fi cel în care China şi SUA colaborează, ceea ce va duce la o cooperare globală mai largă. În cel mai pesimist scenariu, SUA se izolează, iar globalizarea îngheaţă.

"Prăbuşirea sau retragerea bruscă a puterii SUA va avea, probabil, ca rezultat o perioadă mai lungă de anarhie globală. Nicio putere nu va putea înlocui SUA ca garant al ordinii internaţionale", scriu autorii, care pornesc de la ipoteza că SUA sunt o forţă a stabilităţii.

Pentru "spionii" americani, creşterea prosperităţii la nivel global este o certitu­dine, iar emergenţa clasei de mijloc va reprezenta o "mişcare tehtonică".

"Pentru prima dată, majoritatea popu­laţiei lumii nu va mai fi împovărată, iar cla­sele de mijloc vor fi cel mai important sector economic şi social în marea majoritate a ţărilor lumii", notează studiul.

Asia, tot mai puternică

În acest context, până în 2030, statele din Asia le vor întrece ca putere globală - putere care reflectă PIB-ul, mărimea populaţiei, chel­tuielile militare şi investiţiile în tehno­logie - pe cele din Europa şi America de Nord luate împreună. China va deveni cea mai mare economie a lumii, întrecând-o pe cea a SUA cu doar câţiva ani înainte de 2030. Trioul odată dominant format din SUA, Europa şi Japonia îşi va vedea cota din comerţul mondial diminuându-se de la 56%, cât este în prezent, la mai puţin de 50%, scrie EUobserver. De asemenea, economiile Europei, Japoniei şi Rusiei îşi vor continua declinul lent.

Un alt grup, "Viitorul 11", format din Bangladesh, Egipt, Indonezia, Iran, Mexic, Nigeria, Pakistan, Filipine, Turcia, Coreea de Sud şi Vietnam, va depăşi UE ca PIB colectiv.

Reversul medaliei va fi că indivizii şi grupurile mici vor avea acces mai mare la tehnologii letale şi distrugătoare, ceea ce le va permite să săvârşească violenţe la scară largă, de care cândva erau capabile doar statele.

De asemenea, instabilitatea se va intensifica din cauza cererii tot mai mari pentru apă, alimente şi energie pe fondul schimbării climei şi al creşterii populaţiei.

"Schimbarea climei va înrăutăţi pers­pec­ti­vele pentru disponibilitatea acestor resurse critice. Analizele sugerează că seve-ritatea actualelor modele ale fenomenelor meteo se va intensifica, cu zonele umede devenind şi mai umede, şi zonele aride devenind şi mai aride".

Precipitaţiile se vor reduce cel mai mult în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, dar şi în Europa de Sud, regiunile vestice ale Asiei Centrale, în sudul Africii şi sud-vestul SUA.

Spre o Europă federală

Secţiunea despre Europa oferă şi o in­cursiune în viitorul zonei euro. Astfel,

într-unul din scenarii, "spionii" americani înfăţişează prăbuşirea zonei euro şi chiar pe cea a UE. Dar există şi posibilitatea ca liderii UE să aducă un "impuls federal", care duce la "renaşterea" Europei.

În acest model, "Europa a avansat deja pe drumul spre finalizarea conceptului ori­ginal al unei uniuni monetare şi economice mai profunde. Ca urmare, Europa va ieşi mai puternică". Însă barierele de natură politică ar putea face ca "transferul masiv de suveranitate să fie un pod mult prea îndepărtat" pentru majoritatea statelor.

Germania va rămâne, cu siguranţă, liderul politic al Europei datorită perspecti­velor de creştere economică. Dar bunăsta­rea economică va fi pusă în pericol de îmbătrânirea populaţiei.

Cum cred servciile americane de informaţii că va arăta lumea în 2030

  • China va deveni cea mai mare economie a lumii

  • Nicio ţară nu va fi puterea mondială dominantă

  • UE va deveni mai federală

  • Populaţia musulmană a Europei se va dubla de la 4,1% din total la 8%

  • Populaţia globului va creşte cu 15%, la 8,3 miliarde

  • Cererea pentru alimente, apă şi energie va creşte cu 35%, 40% respectiv 50%

  • În statele avansate cu populaţie îmbătrânită dezvoltarea va încetini, iar standardele de viaţă vor scădea

  • Se va reduce influenţa Rusiei şi puterea economică a ţărilor care se bazează pe veniturile obţinute din resursele naturale

  • Managementul resurselor naturale va deveni o componentă crucială a eforturilor de securitate

  • Din cauza accesului facil la tehnologia de vârf, victimele atacurilor teroriste vor fi de ordinul a milioane de persoane, atacurile putând fi îndreptate împotriva unor infrastructuri precum reţelele de electricitate

  • Riscul unor conflicte interne şi cu vecinii este mare pentru aproximativ 50 de state

  • Aproximativ 60% din populaţia lumii va fi concentrată în oraşe, comparativ cu 50% în prezent, ceea ce înseamnă că omenirea va trebui să construiască tot atât de mult cât a construit în toată istoria sa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO