Business Internaţional

Chinezii aruncă cu miile de miliarde de dolari. Americanii nu prea vor să le vândă companiile

Chinezii aruncă cu miile de miliarde de dolari. Americanii nu prea vor să le vândă companiile

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

08.05.2011, 23:41 3431

Acum, China se pregăteşte să le întoarcă favoarea ţărilorrespective. Întrebarea este dacă Statele Unite vor fi dispuse şicapabile să participe în întregime, potrivit unui studiu al firmeide consultanţă Rhodium Group.

Dispunând de capital din abundenţă graţie enormelor excedentecomerciale şi înarmată cu cele mai mari rezerve valutare din lume,China a început să-şi investească bogăţiile în toate colţurilelumii.

Studiul estimează că în următorul deceniu China ar putea investipână la 2.000 de miliarde de dolari în companii, fabrici sauproprietăţi din afara graniţelor sale, investiţiile putândcontribui la revigorarea creşterii Americii şi Europei.

Totuşi, raportul avertizează în acelaşi timp că Statele Uniteriscă să piardă o mare parte din creşterea puternică ainvestiţiilor chineze din cauza politicii, unei rivalităţi încreştere între cele două ţări şi a unor percepţii adâncînrădăcinate că investiţiile chineze nu sunt bine venite înAmerica.

În timp ce băncile de pe Wall Street fac lobby pentru mai multeinvestiţii chineze în Statele Unite, Washingtonul ezită încontinuare. Una din cele mai invocate temeri este că firmelechineze, multe dintre ele deţinute parţial sau în întregime deguvern, se vor folosi de achiziţii pentru a accesa secretemilitare. O altă temere este că firmele chineze vor cumpăracompanii americane cu operaţiuni de produc­ţie în Statele Unite,vor închide fabricile respective şi vor reloca producţia înChina.

China, bineînţeles, este deja o forţă pe pieţele mondiale. Înultimii ani, a acordat îm­prumuturi de ordinul miliardelor dedolari ţărilor emergente şi a permis companiilor sale de stat săcumpere participaţii minoritare în cadrul unor companii extrem deimportante la nivel global, cum ar fi Rio Tinto, Morgan Stanley şiBlackstone Group.

China este de asemenea un jucător major pe pieţeleobligaţiunilor, deţinând titluri americane de aproximativ 1.600 mld$, o investiţie care contribuie la menţinerea ratelor dobânzii înAmerica la un nivel scăzut şi finanţează datoria enormă aAmericii.

Totuşi, China este un jucător relativ mic în ceea ce priveşteinvestiţiile străine directe. Anul trecut, acestea s-au ridicat laaproximativ 59 mld. $. Comparativ, investiţiile similare ame­ricanedepăşesc 300 mld $. Însă, în condiţiile în care autorităţilechineze îndeamnă firmele locale să investească în resurse şitehnologie, investiţiile chineze ar putea atinge în curând 100-200mld. $ pe an. Problema este că aceste firme chineze nu suntîntotdeauna bine-venite peste hotare, fiind considerate giganţisubven­ţionaţi de stat care ar putea lucra în interesul guvernuluiţării.

O serie de tranzacţii chineze din Statele Unite au fost blocatede autorităţi sau atacate de politicienii locali care se tem căChina ar putea câştiga acces la tehnologie militară sau ar puteaprelua controlul asupra unor valoroase resurse naturale.

Caracterizând acţiunile drept protecţionism mascat, oficialiichinezi au lansat critici dure la adresa Washingtonului.

Unii experţi spun că sentimentul anti-China este atât deputernic în Statele Unite, încât este puţin probabil ca acestea săatragă investiţii uriaşe în următorii ani. Daniel H. Rosen,co-autor al studiului împreună cu Thilo Henemman, spune că dacăfirmele chineze sunt refuzate, oportunităţile de investiţii dinStatele Unite ar putea scădea semnificativ.

În plus, avertizează acesta, China ar putea lua măsuri împotrivacompaniilor americane cu operaţiuni în ţară, descurajând în acelaşitimp Beijingul de la a implementa reforme care i-ar deschide şitransparentiza pieţele de afaceri şi financiare. Autorii studiuluifac apel la autorităţile americane să lanseze un mesaj clar căinves­tiţiile chineze în SUA sunt bine-venite.

Unii analişti spun că China poartă o parte din vina pentruopoziţia faţă de investiţiile sale străine, nu numai din StateleUnite.

Companiile chineze nu sunt foarte transparente, iar o mare partea investiţiilor chineze sunt realizate de câteva companii deţinutede guvern care au acces la finanţare ieftină de stat. Totuşi, mulţianalişti susţin că SUA şi China au clar nevoie una de cealaltă.China dispune acum de capitalul de care firmele americane au nevoiedisperată, iar Statele Unite dispun de teh­nologie şi o forţă demuncă înalt calificată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO