Business Internaţional

Chinezii cumpără Emiratele bucată cu bucată. Cea mai puternică economie asiatică investeşte 300 mil. dolari în industria arabă

Chinezii cumpără Emiratele bucată cu bucată. Cea mai...

Autor: Dragoş Dinu

31.07.2017, 15:47 2406

Cinci companii chineze vin cu o investiţie de de 300 de milioane de dolari în Abu Dhabi, zona industrială non-petrolieră din Emiratele Arabe Unite, bani care ar urma să fie folosiţi pentru diversificarea economică, potrivit Reuters.

Mai multe companii din provincia chineză Jiangsu, regiune situată în estul coastei, sunt deja implicate de câţiva ani în diverse sectoare ale industriei arabe, de la industria metalelor, pănă la industriile de vârf, precum industria bancară, spun oficialii din Abu Dhabi.

Profitul tot mai mare îi face pe investitorii chinezi să facă parirui tot mai mari pe spaţiile industriile arabe, dorind să refacă perioada de glorie şi ”drumul mătăsii”.

Abu Dhabi Ports a semnat deja un contract pe 50 de ani, prin care închiriază, în zona industrială Khalifa, din Abu Dhabi, o suprafaţă de 2.2 kilometri pătrţi companiei Jiangsu Provincial Overseas Cooperation & Investment Company (JOCIC), declară Mohamed Juma al Shamisi, şeful exectiv al porturilor din Abu Dhabi.

Provincial Overseas Cooperation & Investment Company (JOCIC), va semna, la rândul ei, acorduri separate cu alte cinci companii chinezeşti, precum; Hanergy Thin Film Power Group; Jiangsu Fantai Mining Development (Group) Co Ltd; Xuzhou Jianghe Wood Co; Jiangsu Jinzi Environmental Technology Co and Guangzheng Group.

"Investiţiile străine directe în industrie vor contribui pozitiv la produsul intern brut al business-ului non-petrolier din Abu Dhabi şi vor ajuta la diversificarea economiei", a mai adăugat Shamisi.

Nu este, însă, singura investiţie pe care chinezii au facut-o în Abu Dhabi. Anul trecut, China's Cosco Shipping Ports Limited, a câştigat o concesiune de 35 de ani pentru construirea şi operarea unui nou terminal de containere în portul Khalifa. Aceeaşi firmă a planificat investirea sumei de 700 milioane de dolari în astfel de proiecte.

La sfârşitul anului 2015, Emiratele Arabe şi China, au creat un fond strategic de investiţii în valoare de 10 miliarde de dolari, plan finanţat în mod egal de ambele ţări.

China este cel de-al doilea partener comercial al Emiratelor Arabe Unite, dar şi cel mai mare exportator. Emiratele Arabe sunt considerate o poarta de acces pentru exporturile Chinei către pieţele regionale, la un volum anual de 70 miliarde de dolari, afirmă oficialii porturilor din Abu Dhabi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO