Business Internaţional

Chinezii iau cu asediu Europa: Au investit peste 318 miliarde de dolari în ultimul deceniu

Chinezii iau cu asediu Europa: Au investit peste 318...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

23.04.2018, 12:40 347

Cea mai mare tranzacţie din România a fost cea din 2016 prin care GM Investment a achiziţionat concesiunile petroliere şi gaze ale companiei Zeta Petroleum, pentru 2,9 milioane dolari. Zeta Petroleum a fost înfiinţată în 2005 în Marea Britanie şi se ocupa cu explorarea şi producţia de petrol şi gaze naturale în Europa de Est. Compania deţinea în România drepturi de concesiune asupra a trei perimetre de explorare şi exploatare, respectiv Bobocu (judeţul Buzău), Jimbolia (Timiş) şi Pădureni.

Volumul şi natura unora dintre investiţiile Chinei pe parcursul celor zece ani, de la infrastructura critică din estul şi sudul Europei până la companiile de înaltă tehnologie din vest, au ridicat un semnal de alarmă la nivelul Uniunii Europene.

Un grup de lideri care îi include pe cancelarul german Angela Merkel şi pe preşedintele francez Emmanuel Macron presează pentru o strategie comună menită a face faţă avansului neobosit al Chinei în Europa, cu o oarecare opoziţie din partea periferiei UE.

Multe din ţările UE care s-au pronunţat în favoarea stabilirii unui process de supraveghere pentru tranzacţiile străine au ele însele un număr mare de investiţii chineze. Studiul realizat de Bloomberg analizează 678 de tranzacţii încheiate sau în aşteptare în 30 de ţări, începând din 2008, care au avut o valoare comunicată, iar rezultatele arată că societăţile chineze şi cele private au fost implicate în tranzacţii de cel puţin 255 de miliarde de dolari pe întregul continent european.

Aproximativ 360 de companii au fost preluate, de la producătorul de pneuri italian Pirelli&C.SpA până la compania irlandeză Avolon Holdings Ltd., iar entităţile chineze deţin cel puţin patru aeroporturi şi şase porturi maritime dintre care un terminal de cereale în Portul Constanţa, ferme eoliene în cel puţin nouă ţări şi 13 echipe profesioniste de fotbal.

Potrivit Bloomberg, cifrele disponibile subestimează adevărata dimensiune şi amploarea ambiţiilor Chinei în Europa. Cifrele prezentate exclud 355 de fuziuni, investiţii şi asociaţii în participaţiune pentru care termenii financiari nu au fost divulgaţi. Bloomberg apreiază că alte 12 tranzacţii cu o valoare ridicată suplimentează valoarea investiţiilor cu alte 13,3 miliarde de dolari.

De asemenea, în analiză nu au fost incluse investiţii greenfield sau operaţiuni de pe piaţa de capital în valoare totală de cel puţin 40 miliarde dolari, cumulate de cercetătorii de la American Enterprise Institute şi Consiliul European pentru Relaţii Externe, plus participaţia de 9 miliarde de dolari în compania Daimler AG a companiei chineze Zhejiang Geely Holding Group Co.

Peste jumătate din totalul investiţiilor cunoscute este concentrat în cele cinci mari economii din Europa, chinezii participând la tranzacţii în valoare de 70 de miliarde de dolari numai în Regatul Unit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO