Business Internaţional

Chiriile prea mari încep să devină o problemă pentru americani

În oraşele mari precum New York o gospodărie cu venituri medii îşi cheltuie mai mult de 40% din venitul brut pe chirie

În oraşele mari precum New York o gospodărie cu venituri medii îşi cheltuie mai mult de 40% din venitul brut pe chirie

Autor: Bogdan Cojocaru

03.08.2015, 00:05 916
Chiriile cresc mai rapid decât salariile în multe părţi din SUA, problemă care a devenit acută în special în ultimul an, punând presiuni pe bugetele gospodăriilor.

Acest lucru este de natură să îngrijoreze autorităţile şi politicienii deoarece cheltuielile popu­laţiei sunt cel mai puternic motor de creştere pentru economia SUA, cea mai mare din lume.

În oraşele mari precum New York, o gospodărie cu venituri medii îşi cheltuie mai mult de 40% din venitul brut pe chirie, scrie The Wall Street Journal.

Valul de creşteri a atins însă şi oraşe mai mici precum Denver, Atlanta şi Nashville.

Problema poate fi atribuită în mare parte mecanismelor pieţei: cererea şi oferta. Condiţiile de pe piaţa muncii s-au îmbunătăţit, iar cei născuţi între anii 1990 şi 2000 intră cu toată forţa în câmpul muncii, ceea ce încurajează oamenii să-şi întemeieze gospodării – aceştia au nevoie de o locuinţă. Dar, spre deosebire de anii anteriori, oamenii par că preferă să locuiască cu chirie în loc să-şi cumpere o locuinţă.

„Chiriile au sărit foarte mult, iar salariile nu au putut ţine pasul, astfel că avem o criză de accesibilitate pe piaţa imobiliară cu preţuri medii în unele zone metopolitane“, spune Kenneth Rosen, preşedintele Centrului Fisher pentru Economia urbană al Universităţii California.

În primul trimestru al acestui an, numărul gospodăriilor a crescut cu aproape 1,5 milioane faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Acesta este al doilea trimestru consecutiv cu creştere puternică şi urmează câtorva ani cu avans slab. Creşterea se datorează în mare parte chiriaşilor, numărul gospodăriilor în care locuinţa este ocupată de proprietari fiind în scădere uşoară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO