Business Internaţional

Christian Noyer a asigurat că zona euro a depăşit faza critică a crizei financiare

Christian Noyer, guvernatorul băncii centrale franceze: Suntem cu toţii încrezători că ne putem întoarce pe drumul unei creşteri sănătoase şi al stabilităţii preţurilor. AFP/Mediafax Foto

Christian Noyer, guvernatorul băncii centrale franceze: Suntem cu toţii încrezători că ne putem întoarce pe drumul unei creşteri sănătoase şi al stabilităţii preţurilor. AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Tudor

16.04.2014, 00:05 297

Guvernatorul băncii centrale franceze Christian Noyer a asigurat că zona euro a depăşit faza critică a crizei financiare şi a subliniat că Banca Centrală Europeană (BCE) este „gata de acţiune“ prin noi măsuri de stimulare monetară dacă euro continuă să se aprecieze. Franţa acuză că puterea prea mare a euro îi face exporturile necompetitive. BCE a intervenit până acum pentru a domoli aprecierea euro mai ales prin discursurile preşedintelui instituţiei Mario Draghi. Însă analiştii avertizează că piaţa nu are nevoie de vorbe ci de acţiuni concrete pentru ca euro să piardă substanţial din putere, iar pericolul deflaţionist, văzut ca o ameninţare majoră pentru revenirea economiilor europene, să fie înlăturat. „Mai sunt lucruri care trebuie definitivate şi îndreptate însă economia şi-a reluat creşterea. Aceasta este încă inegală, dar decalajul s-a redus. Suntem cu toţii încrezători că ne putem întoarce la o creştere sănătoasă şi la preţuri stabile,“ a spus Noyer, citat de CNBC.

În ceea ce priveşte aprecierea euro, acesta a precizat că „încă sperăm că evoluţia cursului euro se va ajusta în mod natural“.

Preşedintele BCE Mario Draghi a dat recent asigurări că instituţia va aplica noi măsuri de stimulare prin intermediul politicilor monetare dacă moneda euro se va întări şi mai mult faţă de dolar punând presiune pe exporturi. „BCE va continua probabil cu acest tip de comentarii pentru că vorbele nu costă. Piaţa va avea nevoie de măsuri concrete pentru ca euro să scadă substanţial“, a explicat Athanasios Vamvakidis, analist la Bank of America din Londra, citat de Bloomberg. BCE ar putea cumpăra datorii suverane pe lângă obligaţiuni emise de companii dacă ar fi să recurgă la ajustarea cantitativă, a spus Noyer. El a afirmat că banca va evalua datele lunare privind situaţia din zona euro înainte de a acţiona şi a subliniat că BCE nu va avea probleme să găsească îndeajuns de multe active dacă va recurge la Quantitative Easing.

„Problema cu retorica este că începe să nu mai aibă efect dacă banca centrală nu o susţine cu acţiuni concrete“, crede Jane Foley, analist la Rabobank International din Londra.

Temerile că zona euro este ameninţată de deflaţie au apărut în octombrie, când datele arătau că inflaţia a decelerat la 0,7%, nivel mult sub ţinta stabilită de BCE, de puţin sub 2%. Datele privind inflaţia din luna martie au arătat un nivel de 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO