Business Internaţional

Christine Lagarde: Germania ar trebui să investească în infrastructura degradată pentru a ajuta economia Europei

Christine Lagarde: Germania ar trebui să investească...

Autor: Daniela Stoican

08.09.2014, 19:29 712

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, cere Germaniei să investească mai mult în infrastructură şi spune că degradarea reţelei de drumuri „justifică perfect” majorarea cheltuielilor.

 „Germania are prevăzut să aloce cheltuieli echivalente cu 0,2% din PIB pentru infrastructura de transport în următorii patru ani. Noi considerăm că ar putea să consacre încă 0,5% din PIB pe an în următorii patru ani”, a declarat directorul general al FMI într-un interviu pentru Les Echos.

Bugetul Germaniei pentru 2015 nu prevede împrumuturi noi.

Germania, cea mai mare economie din Europa, ar putea de asemenea să contribuie la revenirea economiei europene printr-o distribuire mai echitabilă a salariilor, ceea ce ar permite consumatorilor germani să alimenteze revenirea economică, se arată într-o analiză a FMI menţionată de Lagarde în interviu.  

Directorul FMI spune că ritmul consolidării fiscale din zona euro este de doar 0,3% din PIB anul acesta, deci nu se poate vorbi despre „o politică de austeritate excesivă” în zona euro.

„Deja s-au realizat multe în zona euro şi considerăm că în prezent ritmul de reducere a deficitului bugetar este potrivit în fiecare ţară”.

Lagarde atrage atenţia că trebuie menţinut ritmul de scădere a cheltuielilor publice.

„Chiar dacă inflaţia este mai slabă decât era prevăzut, ea nu poate fi utilizată ca paravan pentru a amâna eforturile necesare în privinţa cheltuielilor. Conjunctura nu trebuie să mai justifice noi creşteri de impozite”.

Pentru relansarea creşterii în zona euro, şefa FMI spune că prioritatea este reformarea pieţei muncii, sector reglementat excesiv în zona euro. Lagarde laudă Spania pentru reformele implementate şi spune că este singura ţară care a făcut progrese la acest capitol anul acesta. „Spania a introdus o serie de reforme structurale, care au început să dea rezultate”.

Lagarde nu este îngrijorată de perspectiva ca Franţa să amâne până în 2017 atingerea ţintei de deficit bugetar de 3% dacă reformele structurale generatoare de creştere vor fi puse cu adevărat în aplicare.

„Când aflu că Franţa are în vedere să folosească ordonanţe pentru a progresa mai rapid, mă bucur”.  Dar acum trebuie să treacă la fapte, afirmă ea.

Lagarde consideră prea slabă, fragilă şi inegală creşterea economiei mondiale de acest an. Estimarea FMI de creştere economică este de 3-3,5%. Directorul FMI spune că principalul factor din spatele creşterii fragile  este riscul geopolitic, legat de conflictul din Ucraina şi de cel din Orientul Mijlociu.

În privinţa măsurilor recent anunţate de Banca Centrală Europeană de reducere a principalelor dobânzi, Lagarde spune că acţiunile anunţate de şeful Băncii Centrale Europene merg în direcţia bună şi vor fluidiza capacitatea băncilor de a credita companiile.

BCE a redus dobânda de po­litică monetară de la 0,15% la minimul re­cord de 0,05% şi pe cea a depozitelor con­stituite de bănci de la -0,1% la -0,2% şi a decis sa lanseze două programe prin care va cumpăra pro­duse financiare structurate şi obligaţiuni ga­rantate cu ipoteci emise de băncile din zona euro.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO