Business Internaţional

Cinci bănci elveţiene, incluse pe o listă neagră pentru a fi investigate de Statele Unite

Cinci bănci elveţiene, incluse pe o listă neagră...

Autor: Anca Dumitrescu

16.06.2013, 16:11 374

Autorităţile americane au o listă neagră cu cinci bănci elveţiene, nu trebuie decât să activeze ancheta, a afirmat o sursă apropiată situaţiei, citată de publicaţia Schweiz am Sonntag.

Ministrul elveţian de Finanţe, Eveline Widmer-Schlumpf, a reuşit miercuri să convingă Camera superioară a Parlamentului să voteze în favoarea legii Lex USA, care ar pune în practică un acord referitor la fondurile nedeclarate deţinute de cetăţeni americani în bănci elveţiene.

Textul, care trebuie să fie aprobat săptămâna viitoare de Camera inferioară, a provocat critici aprinse, în condiţiile în care parlamentarii au avut acces doar la o mică parte din conţinutul acordului cu partea americană.

Secretomania din jurul acordului a provocat speculaţii în presa elveţiană că pe lângă 1ângă băncile mari din ţară, precum Julius Baer şi Credit Suisse, vor fi afectate şi băncile cantonale.

În 2009, Elveţia a încheiat un acord cu SUA care a permis băncii UBS să scape de justiţie, cu o amendă substanţială din cauza conturilor nedeclarate ale americanilor. În schimb, mulţi americani bogaţi şi-au mutat conturile la alte bănci elveţiene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO