Business Internaţional

Cinci riscuri care ameninţă lumea

Foto Shutterstock

Cinci riscuri care ameninţă lumea

Autor: Bogdan Cojocaru

29.06.2011, 00:02 879

Pandemiile, atacurile cibernetice, crizele financiare,turbulenţele socio-economice şi furtunile geomagnetice suntprincipalele şocuri care pot destabiliza economia mondială, conformunui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi DezvoltareEconomică (OCDE).

Propagarea şocurilor dintr-o regiune în alta, dintr-un sectoreconomic în altul, este favorizată şi poate fi amplificată acum maimult ca oricând de gradul mai ridicat de globa­lizare, deinterconectivitatea interna­ţională şi de viteza cu care oamenii,mărfurile şi datele pot călători, potrivit AFP.

Lumea s-a confruntat deja cu trei dintre aceste riscuri. În 2008,criza fi­nan­ciară generată de prăbuşirea băn­cii americane LehmanBrothers a dus la intrarea în recesiune a majo­rităţii economiilor,iar acum Europa se zbate să pună capăt crizei datoriilorsu­verane.

Revoltele sociale împotriva regi­murilor autoritare din Africa deNord şi Orientul Mijlociu au dărâmat doi lideri, în Tunisia şiEgipt, şi au dus la intervenţia militară internaţională din Libiaîmpotriva regimului dictatorului Muammar Gadhafi.

Atacurile cibernetice s-au înmulţit de la începutul anului, fiindvizate atât companii, cât şi guverne sau instituţii inter­naţionaleprecum FMI. În plus, SUA se gândesc să includă atacurilecibernetice în strategia naţională de apărare şi au lăsat să seînţeleagă că un atac în mediul online poate duce la un răspunsmilitar în lumea reală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO