Business Internaţional

Cine a fost cel mai mare spion recrutat de evrei şi cum a salvat Israelul de la un dezastru

Cine a fost cel mai mare spion recrutat de evrei şi cum...

Autor: Greta Bogdan

13.08.2016, 13:48 7576

În urmă cu aprope patru decenii, în octombrie 1973, un apel ciudat era dat de la Londra. La telefon era un om cu o voce tensionată, care voia să vorbească cu „Alex” despre „mai multe chimicale”. De fapt, numele său nu era Alex şi discuţia nu era legată de chimicale. Ceea ce interlocutorul voia să spună într-un limbaj codificat era faptul că un război cataclismic avea să izbucnească în Orientul Mijlociu. Până la finalul săptămânii sute de persoane aveau să fie ucise.

Bărbatul, Ashraf Marwan, era de fapt un oficial aflat în vârful regimului egiptean, un ajutor al preşedintelui Anwar Sadat şi ginere al controversatului Gamal Abdel Nasser, ofiţer şi prim-ministru, preşedinte şi lider al Republicii Arabe Unite, care a condus mişcarea panarabică; posibil agent dublu israelian şi egiptean.

Nasser a fost de asemenea acţionar la Chelsea, fiind bănuit de contrabandă cu arme în Orientul Mijlociu. 

Aşadar, Marwan, acest personaj cu gânduri profunde, jocurile sale şi seria de evenimente care a ajuns la punctul culminant odată cu apelul său de loialitate din ajunul războiului arabo-israelian reprezintă subiectul cărţii „The Angel: The Egyptian Spy Who Saved Israel”, a lui Uri Bar – Joseph, scrie WSJ. 

Bar – Joseph, profesor de ştiinţe politice la Haifa University şi expert în inteligenţă, alege să vorbească în cartea sa despre traseul tânărului Marwan, „elegant şi ambiţios", care făcea parte din partidul democrat arab Nasserist Cairo al anilor 1960. În acest context, a întâlnit-o pe fiica fostului preşedinte egiptean Nasser, Mona. De aici firul epic ajunge la Londra, unde Marwan era în căutare de bani, entuziasm şi o posibilă răzbunare împotriva umilinţei provocate de către influentul său socru, care pare să-l fi considerat pe tânăr nepăsător şi nedemn de căsătoria cu fiica sa.

În vara anului 1970,  Ashraf Marwan a intrat într-o cabină telefonică formând numărul ambasadei israeliene pe care a anunţat-o că vrea să ăşi ofere serviciile. Acesta le-a furnizat israelienilor unele dintre cele mai bine păzite secrete ale Egiptului.

Avertismentul său din seara de 4 octombrie şi anume acela că va urma un război a dus la mobilizarea armatei israeliene şi la prevenirea unui atac „surpriză”, dar şi ocuparea completă a regiunii de către armata siriană.  La două zile după apelul lui Marwan în 1973, pe 6 octombrie, armatele Egiptului şi Siriei au atacat Israelul pe două fronturi, de Iom Kipur, cea mai însemnată dinte cele trei mari sărbători evreieşti, aşa cum prevăzuse Marwan.

Câţiva ani mai târziu, acesta a încetat din viaţă în circumstanţe misterioase, speculându-se că s-ar fi aruncat de la balconul unui apartament dintr-un cartier rezidenţial de lux al Londrei.

Aşa cum scrie Bar – Joseph în cartea sa, Marwan a fost „unul dintre cei mai importanţi spioni pe care i-a văzut lumea în ultima jumătate de secol. Apropiaţii săi l-au numit „Îngerul”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO