Business Internaţional

Cine câştigă şi cine pierde de pe urma ieftinirii petrolului

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Mădălina Bodârlău

20.10.2014, 00:04 1582

Ieftinirea petrolului ar putea lovi puternic ţări precum Rusia, Nigeria, Venezuela sau Iran, a căror economie depinde de producţia de petrol, în timp ce Turcia sau India ar putea avea motive de bucurie, profitând de avantajele ieftinirii materiei prime. Preţul petrolului Brent, de referinţă pe pieţele internaţionale, a atins săptămâna trecută cel mai redus nivel al ultimilor patru ani, de 86,38 de dolari pe baril din cauza unui mix între cererea scăzută din China şi din Europa şi excesul de ofertă.

Câştigătoare de pe urma petrolului ieftin sunt statele care importă masiv această materie primă şi cele care au inflaţie ridicată, precum Turcia sau India. În aceste ţări, cheltuielile se vor micşora iar veniturile consumatorilor vor creşte. În India, materiile prime reprezintă 52% din importuri, însă doar 9% din exporturi, scrie The Guardian.

În grupul perdanţilor se află ţările producătoare de petrol ale căror venituri vor scădea şi care vor asista la creşterea deficitului bugetar.  Pentru Iran, punctul de break-even al preţului petrolului, la care bugetul va trece pe surplus, este de aproximativ 140 de dolari pe baril.  Preţul mic al petrolului ar fi o problemă în plus pentru Iran, stat vizat de sancţiunile SUA şi UE în privinţa programului său nuclear, şi a cărui economie a fost puternic afectată de embargou. Venezuela şi Nigeria ies pe pierdere dacă preţul coboară sub 120 de dolari pe baril,  în timp ce nivelul de break‑even al Rusiei este de minimum 105 dolari pe baril. Până şi Arabia Saudită, unul dintre cei mai mari producători la nivel mondial, care s‑a folosit de preţul ridicat al petrolului pentru a finanţa cheltuieli publice masive, începe să simtă impactul negativ al petrolului ieftin, ţara având nevoie de un preţ de 93 de dolari pe baril ca să‑şi echilibreze bugetul.

Pentru multe dintre aceste ţări, problema se extinde şi în alte sectoare economice care s‑au dezvoltat chiar pe baza preţului ridicat al petrolului. În Rusia, unde petrolul şi gazele naturale reprezintă 70% din exporturile ţării, sectorul manufacturier se bazează în special pe comenzile din partea companiilor de energie.

Printre ţările care încă stau relativ liniştite se numără Azerbaijan, cu un nivel de break‑even de 85 de dolari pe baril şi Emiratele Arabe Unite cu 74,5 dolari pe baril.

Arabia Saudită ar putea încerca să tempereze reducerea preţurilor prin micşorarea producţiei, deşi o măsură similară a dat greş în anii 80. ţara ar putea suporta un preţ al ţiţeiului de 80 de dolari pe baril, dacă ar considera că acest lucru l‑ar împiedica pe preşedintele rus Vladimir Putin să stopeze exporturile de petrol către Occident.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO