Business Internaţional

Cine conduce America: Jeb Bush este alintatul băncilor. Hillary Clinton este „îngerul păzitor“ al coloşilor industriali

Cine conduce America: Jeb Bush este alintatul băncilor....

Autor: Bogdan Cojocaru

05.08.2015, 19:52 2261

Republicanul Jeb Bush, fratele fostului preşe­dinte George W. Bush, şi un actor mult îndrăgit de spectatorii de pe Wall Street, a strâns cei mai mulţi bani pentru campania pentru cucerirea preşedinţiei, 120 de milioane de dolari. 

Locul doi în top este ocupat de democrata Hillary Clinton, soţia fostului preşedinte Bill Clinton. Ea a fost unul dintre secretarii de stat care au promovat cel mai agresiv companiile ame­ricane la nivel internaţional, „convingând“ diverse guverne să semneze contracte sau să-şi modifice politicile în avantajul unor coloşi precum General Electric, Exxon Mobil, Microsoft şi Boeing, potrivit The Wall Street Journal. În acelaşi timp, com­pa­niile au fost printre cei mai generoşi do­natori către fundaţia Clinton. Hillary Clin­ton strânsese până la începutul lui august aproape 70 de milioane de dolari pentru a-şi finanţa cursa pentru funcţia de preşedinte.

Miliardarii finanţează primele zile ale campaniei pentru preşedinţie într-o proporţie fără precedent. Cel puţin 40 dintre cei mai bogaţi americani au vărsat 60 de milioane de dolari în organizaţiile care finanţează campaniile candidaţilor.

Mai puţin de 400 de familii au adus aproape jumătate din banii strânşi pentru campania electorală, se arată într-o analiză realizată de The New York Times. Aproape fiecare dintre candidaţii republicani are în spate un sponsor miliardar.

 

Miliardarii cu dare de mână

Robert Mercer, CEO al Re­nai­s­sance Techno­logies,  este până acum cel mai generos contribuabil, scriind cecuri de 11 milioane de dolari pentru texanul Ted Cruz. Diane Hendricks, o miliardară care conduce o afacere cu acoperişuri, a dat cinci milioane de dolari pentru guvernatorul din Wisconsin Scott Walker, în timp ce dealerul auto Norman Braman îl ajută cu cinci milioane de dolari pe senatorul de Florida Marco Rubio.

Doi miliardari texani îl sponsorizează pe fostul guvernator al Texasului Rick Perry cu 11 milioane de dolari. Printre suporterii guvernatorului din New Jersey Chris Christie sunt 12 miliardari.

Hillary Clinton a primit un ajutor de 7,5 milioane de dolari de la opt miliardari, printre care finanţistul Donald Sussman, investitorul George Soros şi mogulul media Haim Saban.

Organizaţia care se ocupă cu strângerea de fonduri pentru Jeb Bush se adaptează cel mai agresiv la mediul politic slab reglementat al finanţelor de campanie. Jumătate din cei 40 de miliardari identificaţi de WSJ ca sponsori au donat 17,4 milioane de dolari către Right to Rise USA, în timp ce organizaţia (de tipul comitetelor de acţiune politică - PAC) era pe cale să strângă 107 milioane de dolari, o sumă fără precedent. Acest super-PAC îşi întrece de departe rivalii din tabăra republicană. Grupul de sponsori ai lui Bush îi include pe miliardarul cubanezo-american Mike Fernandez, pe fostul ambasador la Vatican Francis Rooney, şi pe Helen Schwab, soţia investitorului Charles R. Schwab.

Dependenţa tot mai mare a politicii de banii celor bogaţi poate fi inter­pretată ca o evoluţie normală, având în vedere că cea mai mare parte a avuţiei Americii este concentrată în averile a o mână de oameni. De aseme­nea, în aceste vremuri de dezechilibre majore în distribuirea avuţiei naţionale cei bogaţi au primit de la Curtea Supremă puterea de a cheltui mai mult pe alegeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO