Business Internaţional

Cine controlează banii din umbră? Firma de investiţii fondată de CIA, la fel ca organizaţia mamă, lucrează în întuneric

Cine controlează banii din umbră? Firma de investiţii...

Autor: Georgiana Mihalache

31.08.2016, 15:02 2477

Firma In-Q-Tel, fondată de Agenţia Centrală de Informaţii americană (CIA), este o companie nonprofit care foloseşte însă bani publici pentru investiţii în start-up-uri pe care le ajută să se dezvolte şi să încheie contracte cu statul, potrivit Wall Street Journal.

Oficialii Agenţiei de Informaţii se raportează la firma In-Q-Tel ca la o firmă care acţionează independent de serviciul secret american, deşi Wall Street Journal vorbeşte de legături strânse între cele două entităţi, agenţii secreţi stând la baza fiecărei decizii de investiţie a firmei, potrivit publicaţiei citate.

Forterra Systems, un start-up Californian specializat în realitatea virtuală a primit fonduri de la In-Q-Tel într-un moment în care afacerea nu funcţiona prea bine, iar produsele pe care le realiza nu se cumpărau. După ce a primit bani de la firma fondată de CIA, Forterra a început să creeze produse care puteau fi folosite în armată, moment în care a început să încheie contracte şi cu guvernul American, mai scrie sursa citată.

O analiză a Wall Street Journal arată că „aproape jumătate dintre administratorii In-Q-Tel au o legătură financiară cu o companie în care firma menţionată a investit”, aşa cum se întâmplă şi în cazul Forterra. Analiza WSJ se bazează pe rapoarte de investiţie şi interviuri cu oficiali In-Q-Tel.

Diferenţa dintre firma fondată de CIA şi alte firme cu capital de risc este că In-Q-Tel este o companie nonprofit, scopul acesteia fiind de a stimula dezvoltarea tehnologiei care să ajute CIA în misiunile sale..

O altă deosebire vizează capitalul folosit, In-Q Tel folosind cel puţin 120 de milioane de dolari pe an din bani publici, spun surse citate de WSJ, în timp ce alte firme asemănătoare utilizează bani proprii sau ai investitorilor.

Firma le permite administratorilor să recomande investiţii în afaceri cu care au legături cu condiţia să le anunţe în interiorul companiei şi CIA, mai scrie WSJ.

În ceea ce priveşte Forterra, un general în rezervă din Forţele Aeriene americane s-a alăturat consiliului de conducere al Forterra şi al In-Q-Tel în 2006, iar un an mai târziu firma fondată de CIA a investit în acel start-up. Generalul Boyd a spus, citat de WSJ, că a recmandat investiţia, însă nu a influenţat decizia finală.

Firma In-Q-Tel ajută CIA să încurajeze dezvoltarea tehnologiei fără să treacă prin etapele birocratice pentru a realiza acest scop. Congresul American a aprobat crearea acestei firme şi distribuirea în mod direct a banilor către companie, arată WSJ.

Firma cu capital de risc a început să investească în 2000 în afaceri care se ocupau cu fabricarea sateliţilor sau analize de date, primind fonduri pentru investiţii şi de la alte agenţii americane, printre care Agenţia de Securitate Naţională (NSA), Biroul Federal de Investigaţie (FBI) şi Departamentul de Apărare, însă cel mai important investitor rămâne CIA, a scris Wall Street Journal.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO