Business Internaţional

Cine este Alexis Tsirpas, politicianul care duminică ar putea „ridica Europa împotriva Greciei”

Cine este Alexis Tsirpas, politicianul care duminică ar...

Autor: Oana Stupinean

24.01.2015, 13:45 933

Alexis Tsirpas, liderul partidului de stânga Syriza, a apreciat joi că o victorie a formaţiunii sale în alegerile legislative de duminică din Grecia va marca începutul unei perioade "dificile", cerând "determinare şi convingere" pentru a se pregăti de "marile confruntări".

Alexis Tsipras s-a angajat vineri să lupte "pentru toate popoarele din Europa", ripostând astfel atacurilor premierului grec Antonis Samaras, care a apreciat, cu două zile înainte de legislative, că politica şefului Syriza "va ridica Europa împotriva" Greciei.

Alexis Tsipras s-a născut în 1974 la Atena. El a primit diploma de inginerie civilă de la Universitatea Tehnică Naţională din Atena, unde a terminat, de asemenea, studii postuniversitare în Planificare Urbană şi Regională. A lucrat ca inginer civil în industria construcţiilor şi a efectuat o serie de studii privind planificarea urbană în Atena.

El a intrat în extrema stângă în timpul liceului şi a participat activ la mişcarea elevilor în anii '90 -'91, a continuat apoi  în mişcarea studenţească.

În 1999 a fost ales secretar al Youth of Synaspismos, poziţie pe care a menţinut-o până în martie 2003.

În timpul celui de-al patrulea Congres Synaspismos decembrie 2004 Alexis Tsipras a fost ales vicepreşedintele Partidului de Stânga în Comitetul Politic Central şi, de asemenea, în Secretariatului Politic al Partidului, unde a fost responsabil de politicile Educaţiei şi Tineretului.

În octombrie 2006 a  candidat la primăria oraşului Atena, obtinând  10,5% din voturi.

În timpul celui de-al cincilea Congres Synaspismos din februarie 2008, a fost ales preşedintele Partidului. În timpul celui de-al treilea Congres al Partidului de Stânga decembrie 2010 la Paris, a fost ales vicepreşedinte.

De la alegerile generale din 2012, când a fost reales membru al Parlamentului, el este liderul principal al opoziţiei din Grecia.

În timpul celui de-al patrulea Congres al Partidului de Stânga din decembrie 2013, el a fost nominalizat candidat pentru preşedinţia Comisiei Europene şi a fost, de asemenea, reales vicepreşedinte al Partidului de Stânga.

Însă pentru mulţi politicieni din Grecia, Tsipras este un candidat de temut, deoarece ”va călca pe cadavre pentru a deveni prim-ministru”, a spus Alavanos, ”tatăl său politic".

"Accidentul Tsirpas nu se va întâmpla. Nu-i vom lăsa să ne ducă înapoi", a avertizat şeful partidului conservator Noua Democraţie, în cursul unui miting electoral, la Atena.

De asemenea, premierul grec s-a arătat îngrijorat de riscul exercitării unei "presiuni sufocante din exterior" asupra insituţiilor financiare elene. "Când aceasta va avea loc, câteva zile vor fi suficiente pentru a plonja din nou în deficit", a avertizat Antonis Samaras.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO