Business Internaţional

Cine este Alexis Tsirpas, unul dintre cei mai importanţi oameni ai momentului, de care Grecia şi-a legat soarta încă o dată

Cine este Alexis Tsirpas, unul dintre cei mai importanţi...
20.09.2015, 23:53 1620

Alexis Tsipras s-a născut în 1974 la Atena. El a primit diploma de inginerie civilă de la Universitatea Tehnică Naţională din Atena, unde a terminat, de asemenea, studii postuniversitare în Planificare Urbană şi Regională. A lucrat ca inginer civil în industria construcţiilor şi a efectuat o serie de studii privind planificarea urbană în Atena.

El a intrat în extrema stângă în timpul liceului şi a participat activ la mişcarea elevilor în anii '90 -'91, a continuat apoi  în mişcarea studenţească.

În 1999 a fost ales secretar al Youth of Synaspismos, poziţie pe care a menţinut-o până în martie 2003.

În timpul celui de-al patrulea Congres Synaspismos decembrie 2004 Alexis Tsipras a fost ales vicepreşedintele Partidului de Stânga în Comitetul Politic Central şi, de asemenea, în Secretariatului Politic al Partidului, unde a fost responsabil de politicile Educaţiei şi Tineretului.

În octombrie 2006 a  candidat la primăria oraşului Atena, obtinând  10,5% din voturi.

În timpul celui de-al cincilea Congres Synaspismos din februarie 2008, a fost ales preşedintele Partidului. În timpul celui de-al treilea Congres al Partidului de Stânga decembrie 2010 la Paris, a fost ales vicepreşedinte.

De la alegerile generale din 2012, când a fost reales membru al Parlamentului, el este liderul principal al opoziţiei din Grecia.

În timpul celui de-al patrulea Congres al Partidului de Stânga din decembrie 2013, el a fost nominalizat candidat pentru preşedinţia Comisiei Europene şi a fost, de asemenea, reales vicepreşedinte al Partidului de Stânga.

Din 26 ianuarie până la 20 august 2015 a ocupat funcţia de prim-ministru al Greciei. În 2015 Alexis Tsipras a fost inclus în topul celor mai influente 100 de persoane din lume, redactat de Time. 

După intrarea Greciei în incapacitate de plată din cauza unei datorii de peste 320 de miliarde de euro, Tsipras a reuşit să ajungă la un acord cu liderii zonei euro pentru un al treilea program de asistenţă financiară, de 86 mld. euro, care să permită rămânerea Greciei în zona euro.

Cel mai tânăr prim-ministru al Greciei din ultimii 150 de ani, Alexis Tsipras, în vârstă de 41 de ani, a primit lecţii dure privind politicile europene în perioada de şapte luni cât s-a aflat la putere, perioadă care a luat sfârşit în luna august, când a demisionat după ce partizanii antieuropeni ai partidului său au "părăsit nava".

Tsipras spune că este mai înţelept în urma acestei experienţe şi doreşte încă o şansă din partea alegătorilor pentru a domoli austeritatea cerută într-un nou plan de asistenţă financiară al UE pe care a fost forţat să îl accepte în luna iulie, pentru a păstra ţara în zona euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO