Business Internaţional

Cine este Aramco, cea mai puternică companie petrolieră din lume şi principala sursă de putere a familiei regale saudite


Ministrul saudit al apărării Mohammed bin Salman Al Saud, alături de secretarul american al apărarii Ash Carter în mai 2015

Ministrul saudit al apărării Mohammed bin Salman Al Saud, alături de secretarul american al apărarii Ash Carter în mai 2015

Autor: CătăIina Apostoiu

14.01.2016, 20:23 6804

În războiul de uzură al preţurilor petrolului cei mai înverşunaţi combatanţi sunt Statele Unite şi Arabia Saudită, altfel aliaţi în Orientul Mijlociu. În această luptă, cea mai puternică maşină de război a saudiţilor este Saudi Aramco, cea mai mare com­panie petrolieră a lumii în funcţie de producţie. Puţini ştiu că acest colos are rădăcini americane.

Părintele Aramco este compania Standard Oil of California, căreia Arabia Saudită i-a permis să caute petrol în 1933. În 1938 compania face primele descoperiri de „aur negru“, iar în 1939 Arabia Saudită exportă pentru prima dată petrol. În 1944, subsidiara saudită a Standard Oil of California îşi schimbă numele în Arabian American Oil Co. – Aramco. În anii ’70 guvernul saudit începe să achiziţionize participaţii la această companie, iar în 1980 preia controlul ei. În 1988 Arabian American Oil Co. devine Saudi Aramco.

Acum, în faţa puternicului declin al preţurilor petrolului, prinţul saudit Mohammed bin Salman, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Arabiei Saudite, s-a lansat recent într-o serie de ample reforme economice, ultima idee care s-a remarcat în acest mediu de schimbări radicale fiind o posibilă listare a Saudi Aramco, compania petrolieră de stat care reprezintă principala sursă de putere, influenţă şi avuţie a familiei regale saudite, scrie Financial Times. Însă o posibilă listare a Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră a lumii, ar fi un proces extrem de complex, atât din perspectiva regatului, cât şi a investitorilor şi bancherilor. Printre dificultăţi s-ar număra cea legată de modul în care regatul ar putea ceda controlul chiar şi asupra unei mici părţi dintr-o entitate ce are o legătură atât de strânsă cu interesele naţionale.

Pe lângă faptul că ar genera fonduri pentru reducerea deficitului bugetar în creştere puternică al regatului, o astfel de ofertă ar spori transparenţa şi ar contribui la reducerea corupţiei, a susţinut prinţul Mohammed stârnind mânia directorilor de la Saudi Aramco. Deocamdată nu este clar ce formă ar putea lua posibila listare. Până de curând, dis­cuţiile s-au concentrat în mare parte pe vânzarea de acţiuni ale diviziilor de rafinare şi produse petrochimice.

Într-un interviu acordat la începutul săptă-mânii însă, preşedintele companiei saudite, Khalid al-Falih, a declarat că listarea ar putea include cel puţin o parte din activele de explorare şi producţie ale companiei, potrivit Wall Street Journal. Una din temeri este că orice vânzare de acţiuni ar aduce beneficii numai unui număr restrâns de investitori locali bogaţi, iar compania nu ar mai putea continua să investească în programe sociale.

O potenţială listare ar fi extrem de complicată şi din cauza opacităţii privitoare la operaţiunile interne ale Saudi Aramco. Valoarea reală a re­zervelor companiei ar fi extrem de greu de stabilit în acest context. În plus, orice listare pe bursa lo­cală a Arabiei Saudite ar trebui cu atenţie calibrată pentru nu a fi afectat echilibrul acesteia.

Compania susţine că dispune de rezerve do-vedite de peste 260 miliarde de barili şi echi­va­lentul a 50 miliarde de barili în rezerve de gaze na­turale, de peste 12 ori mai mari decât ale celei mai mari companii petroliere necontrolate de stat, ExxonMobil. Chiar şi o listare ce ar include un procent mic din rezerve şi producţie ar putea fi dificil de desfăşurat pe piaţa aflată la început a Arabiei Saudite, Tadawul. Preşedintele Aramco a declarat că listarea este analizată îndeaproape în regat şi că nu există un termen în ceea ce priveşte stabilirea căii care va fi urmată. Acesta a adăugat că regatul analizează o listare parţială pe burse străine. Bancherii şi avo­caţii spun însă că o listare pe o mare bursă străină este puţin probabilă pentru că ar necesita raportări detaliate.

Saudi Aramco este în mod esenţial o divizie a guvernului saudit, operând lucrări sociale ce includ proiecte de construcţii. Astfel acţionarii s-ar putea întreba care sunt de fapt interesele companiei. Discuţiile privitoare la un posibil IPO survin într-o perioadă tumultuoasă pentru Saudi Aramco, potrivit Wall Street Journal.

Unii specialişti învinuiesc Arabia Saudită pentru prăbuşirea preţurilor petrolului până la niveluri nemai­înregistrate din 2004, în condiţiile în care Aramco a pompat peste 10 milioane de barili pe zi, un nivel record, anul trecut, fiind în competiţie cu SUA, Rusia şi alţi mari jucători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO