Business Internaţional

Cine este chinezul care face furori în Europa cu achiziţia colosului elveţian Syngenta, pentru care a scos din buzunar 43 de miliarde de dolari

Achiziţia Pirelli i-a dat lui Ren Jianxin acces la circuitul curselor de Formula 1

Achiziţia Pirelli i-a dat lui Ren Jianxin acces la circuitul curselor de Formula 1

Autor: Bogdan Cojocaru

04.02.2016, 00:04 4859
Ren Jianxin, 58 de ani, şi-a trecut anul trecut printre trofee producătorul em­blemă de anvelope al Italiei Pirelli şi năuceşte acum lumea businessului eu­ropean cu încercarea de a cumpăra prin compania chinezească de stat National Chemical Corporation producătorul elveţian de pesticide Syngenta.

Dacă lucrurile merg cum vrea Ren, Syngenta va fi cea mai mare achiziţie străină facută de o companie chine­zească. Oferta ChemChina este de aproape 43 mld. dolari, aproape cât veniturile sale de anul trecut.

Prin această afacere, Ren, cunoscut deja ca un „rege al achiziţiilor şi fu­ziunilor“, ar întări amprenta pe care ChemChina o are în România. Pirelli are o fabrică aici, cu afaceri de 1,67 mld. lei în 2014 şi aproape 2.300 de angajaţi. Syngenta România a avut în acelaşi an afaceri de 332 mil. lei, un profit de opt milioane de lei cu doar 90 de angajaţi.

Ren, conducătorul unuia dintre cele mai mari imperii agrochimice din lume, nu se fereşte de publicitate. Un alintat al partidului comunist  - a fost secretar în Liga Tineretului Comunist din Minis­terul Industriei Chimice -, Ren şi-a început propria afacere în 1984 cu un împrumut de doar 1.500 de dolari. Cu aceşti bani a pus bazele unei firme de curăţenie, Bluestar Group, cu doar nouă angajaţi. Înainte de a ajunge la proiecte mai avansate, a curăţat ibrice şi boilere. Ajunsă pe culmea ascensiunii, Bluestar Group a curăţat prima rachetă spaţială a Chinei, Shenzhou, potrivit ABC News.

Cea mai importantă afacere a carierei sale a fost în 2004, când Bluestar a fuzionat cu o companie de stat pentru a forma ChinaChem, pe care acum o conduce ca preşedinte.

Înainte de achiziţia Syngenta, Ren a orchestrat peste 100 de tranzacţii impli­când companii străine şi chinezeşti.

Achiziţia Pirelli i-a dat lui Ren acces la circuitul curselor de Formula 1. Printre achiziţiile din ultimul deceniu se numără producătorul israelian agro­chimic Makhteshim Agan Industries, redenumit Adama, producătorul nor­vegian de silicon Elkem, producătorul australian de mase plastice Qenos şi fabricantul francez de aditivi Adisseo.

ChemChina are acum peste 140.000 de angajaţi în peste 150 de ţări. Pre­luarea Syngenta ar fi a doua mare tranzacţie din ultimele luni din industria mon­dială a agriculturii după ce com­paniile americane Dow Chemical şi DuPont au acceptat o fuziune de 130 de miliarde de dolari, potrivit Deutsche Welle. Syngenta a fost înfiinţată în anul 2000 după lipirea diviziilor agricole ale grupurilor farmaceutice Novartis şi AstraZeneca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO