Business Internaţional

Cine este Lei Jun, supranumit Steve Jobs de China, omul de care au ajuns să se teamă Apple şi Samsung

Cine este Lei Jun, supranumit Steve Jobs de China, omul...

Autor: Ştefan Stan

05.01.2015, 17:13 16182

Lei Jun, fondatorul producătorului de telefoane mobile Xiaomi, a devenit unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din lume, produsele sale ajungând să rivalizeze în vânzări cu gadgeturile de la Samsung sau Apple, scrie Financial Times.

Supranumit Steve Jobs de China, Lei Jun, în vârstă de 45 de ani, apare în fiecare an la conferinţa Xiaomi îmbrăcat în blugi, un tricou negru şi pantofi sport pentru a prezenta cele mai recente produse ale companiei fondate de el în urmă cu cinci ani.  

Lei Jun a absolvit Universitatea din Wuhan, una dintre primele şcoli din China care aveau specializare pe ingineria calculatoarelor.

Omul de afaceri şi-a petrecut prima parte a carierei la Kingsoft, o companie chineză care produce software similar cu Microsoft Office.

După cinci ani în care a lucret în cadrul Kingsoft, Lei a fost numit CEO al companiei. În 2007 a reuşit să listeze Kingsoft la Bursa din Hong Kong, după care şi-a dat demisia, susţinând că se simte ”epuizat”.

După o serie de investiţii făcute în perioada următoare demisiei, Lei Jun s-a stabilit pe piaţa telefoanelor mobile, prin intermediul Xiaomi, companie care urma să ocupe primul loc în topul companiilor de tehnologie chineze.

În China deja existau zeci de producători de telefoane mobile, însă modelul de afaceri promovat de Xiaomi era diferit: el urma să vândă direct către clienţi, pentru a evita oprirea unei cote de către retailer, şi se va axa pe clienţii mulţumiţi, care ar urma să le facă reclamă pe social media.

Lei Jun are o avere de 35 de miliarde de dolari, iar Xiaomi, compania fondată de acesta, este evaluată la 45 de miliarde de dolari, fiind cel mai valoros startup din lume.

Anul trecut Xiaomi a vândut 61 de milioane de smartphone-uri, înregistrând o creştere de 227% faţă de 2013.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO