Business Internaţional

Cine este Nigel Farage, autorul ieşirii Marii Britanii din UE

Cine este Nigel Farage, autorul ieşirii Marii Britanii...
24.06.2016, 15:44 9741

Politicianul britanic Nigel Farage în vârstă de 52 de ani care în urmă cu doi ani era de părere că rromii vor să invadeze Maria Britanie şi se fac vinovaţi de majoritatea infracţiunilor comise de către imigranţi, a reuşit să transforme partidul pe care îl conduce, UK Independence Party, într-o forţă la nivel naţional. În 2013, Farage a creat vâlvă printre europarlamentari când a spus că Tratatul de la Lisabona este cea mai spectaculaosă şi cea mai birocratică lovitură de stat din istoria lumii.

Farage s-a născut în Downe, Anglia în anul 1964. Tatăl lui a fost un agent de bursă din Londra, iar în 2012, BBC Radio 4 l-au descris pe Guy Farage ca fiind un alcoolic care şi-a părăsit familia când fiul său avea doar cinci ani. Farage a urmat o şcoală de stat în sudul Londrei. În 1982 a terminat şcoala şi a decis să nu meargă mai departe la facultate, ci să lucreze.

Nigel Paul Farage a părăsit Partidul Conservator în 1992, după semnarea Tratatului de la Maastricht.

În septembrie 2006, acesta a devenit liderul UKIP şi trei ani mai târziu, partidul a reuşit să obţină al doilea cel mai mare scor, bătând Partidul Laburist şi pe cel al Democrat-Liberalilor cu aproape două milioane de voturi.

Nigel Farage, liderul formaţiunii politice UKIP, s-a remarcat în principal printr-un discurs extrem de dur la adresa românilor.

Farage a transformat Ukip într-o forţă la nivel naţional, dar luptă pentru viitorul său politic, apreciază unii comentatori, în opinia cărora campania sa populistă a fost lipsită de suflu.

Prin retorica sa antieuropeană şi împotriva corectitudinii politice, Farage, care l-a comparat pe fostul preşedinte al Consiliului European Herman Van Rompuy cu o "cârpă de vase", a condus formaţiunea xenofobă pe primul loc în alegerile pentru Parlamentul European (PE), în 2014.

Nigel Farage, a declarat ieri înainte de referendum: „Până la urmă oamenii va tre bui să ia o decizie: care drapel este al lor? Vreau să trăim cu paşapoarte britanice şi sub steag britanic”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO