Business Internaţional

Cine este omul din spatele WikiLeaks: Julian Assange, hackerul care a supărat întreaga lume

Autor: Adrian Voicu

16.03.2011, 21:17 121

Australianul Julian Assange, cunoscut anterior drept un hacker,a pus bazele site-ului WikiLeaks în 2006, de atunci publicând totgenul de informaţii, de la documente ale Bisericii Scientologicepână, recent, la documente diplomatice ale Ambasadei SUA.

Considerat drept un activist internet, Assange a reuşit să îşifacă duşmani în toate colţurile lumii, de la bancherii britanicipână la politicieni kenieni.

Conform Associated Press, echipa WikiLeaks este foarte mică,pentru obţinerea de informaţii bazându-se mai ales pe voluntari.Assange nu are o adresă stabilă, călătorind frecvent şi dispărândde cele mai multe ori din spaţiul public luni întregi.

CV Julian Assange:

S-a născut în 1971 în Townsville, nord-estul Australiei.

S-a mutat de mai multe ori în copilărie, învăţând în mai multeşcoli, mai târziu urmând mai multe universităţi, în perioadediferite, în Australia.

Când a împlinit 16 ani a început să intre ilegal în computere,asumându-şi numele de Mendax.

În 1991, la vârsta de 20 de ani, Assange, împreună cu alţihackeri, au pătruns în sistemele Nortel, o companie canadiană detelecomunicaţii. A fost prins, însă judecătorul l-a obligat numaila plata unei sume mici ca daună.

Assange a studiat un timp matematica şi fizica la Universitateadin Melbourne.

În 2006 a decis să pună bazele WikiLeaks.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO