Business Internaţional

Cine este şi ce vrea Ewa Kopacz, noul premier al Poloniei

Preşedintele Poloniei Bronislaw Komorowski o desemnează pe Ewa Kopacz ca premier la palatul Belweder din Varşovia. Kopacz îl va înlocui pe Donald Tusk, premierul sub mandatul căruia economia nu a cunoscut scădere, deşi toate celelalte state din UE s-au confruntat cu recesiune. Sursa foto - AFP

Preşedintele Poloniei Bronislaw Komorowski o desemnează pe Ewa Kopacz ca premier la palatul Belweder din Varşovia. Kopacz îl va înlocui pe Donald Tusk, premierul sub mandatul căruia economia nu a cunoscut scădere, deşi toate celelalte state din UE s-au confruntat cu recesiune. Sursa foto - AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

17.09.2014, 00:03 679
Ewa Kopacz, în vârstă de 57 de ani, nu s-a remarcat, în întreaga ei carieră politică, prin niciun discurs memorabil sau prin convingerea ei ideologică, ci prin statornicie şi loialitate faţă de fostul premier al Poloniei Donald Tusk.

Noul ei guvern va face prioritare politicile sociale şi profamilie, dar şi securitatea militară a ţării în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina şi eficientizarea utilizării fondurilor europene, capitole la care Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, s-a făcut deja remarcată.

Punerea armatei pe lista priorităţilor se va reflecta în promovarea actualului ministru al apărării Tomasz Siemoniak în funcţia de vicepremier, scrie cotidianul Polska The Times. El va fi responsabil cu pregătirea unui pachet legislativ care, printre altele, va mări capabilităţile de apărare ale Poloniei, va îmbunătăţi capacitatea de mobilizare la nivel naţional şi va promova educaţia militară în şcoli.

Kopacz a fost de la începutul carierei politice loială lui Tusk. Când partidul Platforma Civică a venit la putere în 2007, ea a devebit ministru al sănătăţii, recomandată de pregătirea profesională ca medic pediatru, iar în 2011 a fost numită în funcţia de preşedinte al parlamentului, de unde a fost promovată ca premier. Loialitatea faţă de Tusk depăşeşte sfera politică. Când sora lui Tusk, Sonia, a suferit un atac de cord în 2005, Kopacz s-a implicat în tratamentul acesteia însoţind-o la diverse spitale poloneze, potrivit newsweek.com.

Kopacz va fi a doua femeie premier a Poloniei, după Hanna Suchocka (1992-93). De asemenea, ea va conduce, probabil, platforma civică în alegerile generale de anul viitor.

În ceea ce priveşte politica externă, noul premier va continua agenda predecesorului ei, adică menţinerea unor relaţii apropiate cu Germania şi găsirea unor modalităţi de a bloca poterea şi politicile expansioniste ale Rusiei. Noul cabinet va depune jurământul pe 22 septembrie.

Tusk a demisionat pentru a-l înlocui pe belgianul Herman Van Rompuy în funcţia de preşedinte al Consiliului European în următorii cinci ani.

Polonia este singura economie din UE care nu a cunoscut recesiunea după căderea regimurilor comuniste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO