Business Internaţional

Cine este tânăra activistă germană de 21 de ani care l-a atacat pe şeful BCE, Mario Draghi. Galerie FOTO

16.04.2015, 15:37 9891
Cel mai important moment de la conferinţa de presă de miercuri de la Banca Centrală Europeană nu a fost anunţul privind decizia Consiliului asupra politicii monetare, ci atacul unei tinere activiste germane de 21 de ani împotriva preşedintelui instituţiei.
 
Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europeene (BCE), a fost înjurat de o Josephine Witt, o fostă membră a grupului de activiste Femen, care a urcat pe masa acestuia şi a aruncat spre el cu confetti, în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate la Frankfurt.
 
 
Purtând un tricou pe care scria "ECB Dick-tatorship", Josephine  a urcat pe biroul preşedintelui BCE, a aruncat cu confetti şi cu bucăţi de hârtie, a rostit înjurături şi a strigat "Jos dictatura BCE", în sala de conferinţe a Eurotower.
 
Mario Draghi a părăsit sala câteva minute, timp în care forţele de ordine au imobilizat-o şi au evacuat-o pe protestatară.
 
Potrivit ziarului The Telegraph, Josephine a reuşit să intre la conferinţă recomandându-se drept reporter pentru Vice Media, bazându-se pe faptul că publicaţia este recunoscută pentru angajarea jurnaliştilor tineri.
 
Mesajul lui Josephine se îndreaptă împotriva politicilor de austeritate impuse de Banca Centrală Europeană, în special cele impuse Greciei, despre care ea consideră că sunt antidemocratice. Ea militează pentru introducerea unei noi politici europene, care să înlocuiască Uniunea Europeană cu o nouă formaţiune, fără frontiere şi cu drepturi democratice şi solidaritate pentru toţi", conform Zero Hedge.
 
Josephine a postat pe profilul personal de Twitter mai multe mesaje în care detalia acîiunea ei de la BCE. Bucţile de hârtie aruncate asupra preşedintelui Mario Draghi au fost botezate "papillon" ("fluture" trad.)- denumirea franceză a manifestelor rezistenţei franceze din cel de-al doilea război mondial.  Ea susţine că BCE se consideră "stăpână universului", care se va confrunta însă tot mai des cu "strigătele nemulţumiţilor de pretutindeni".
 
Activista s-a declarat ulterior surprinsă de măsurile de securitate extrem de relaxate de la Frankfurt. "Mă gândeam mereu că nu voi reuşi dar am fost surprinsă de cât de uşor am intrat", a declarat în faţa jurnaliştilor studenta de 21 de ani la Filosofie.
"Ceea ce am vrut să demonstrez este că economia nu este un dat de la Dumnezeu pe care trebuie să-l acceptăm aşa cum este. Putem să încercăm să schimbăm modelul economiei. Dacă BCE ar fi o instituţie cu mebri aleşi democratic, am putea fi folosită pentru a face mai mult bine", şi-a argumentat Josephine acţiunea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO