Business Internaţional

Cine l-ar putea înlocui pe Dominique Kahn la şefia FMI

 Cine l-ar putea înlocui pe Dominique Kahn la şefia FMI

Autor: Bogdan Cojocaru

19.05.2011, 14:57 497

Demisia lui Dominique Strauss-Kahndin funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional(FMI) a dat startul oficial în cursa dintre Europa şi stateleemergente pentru şefia instituţiei, cursa părând să fie condusădetaşat de ministrul francez de finanţe, Christine Lagarde. Dacăministrul francez iese victorios, va deveni prima femeie careconduce instituţia financiară internaţională.

Guvernele europene au început încăde miercuri, să strângă rândurile în jurul lui Christine Lagarde,considerând că ministrul francez este cel mai bun succesor alcompatriotului ei, scrie The Wall Street Journal.

Şefia FMI este atribuită în modtradiţional Europei, dar ţările emergente, care ar dori ca aceastăfuncţie să revină unei persoane ce provine din valul economiilor"tinere", spun că procesul de alegere al succesorului luiStrauss-Kahn trebuie să fie transparent şi să ia în calculcompetenţele şi nu ţara de provenienţă.

Posibilii succesori ai luiStrauss-kahn la şefia FMI

Christine Lagarde (Franţa):Cel mai bine cotat candidat european. Ea a câştigat respectul lumiifinanciare în timpul crizei mondiale. A fost votată de FinancialTimes drept cel mai bun ministru de finanţe din Europa în2009.

Kemal Dervis (Turcia):Principalul candidat non-european la şefia FMI, a jucat un rolimportant în a repune Turcia pe piciaore după criza financiară din2001 prin implementarea de reforme dure şi asigurarea unui împrumutde la FMI.

Axel Weber (Germania): Fostpreşedinte al Bundesbank şi membru al consiliului guvernator alBCE, are conexiunile politice necesare primei funcţii la FMI. Deşiera favorit pentru postul de preşedinte al BCE, el s-a retras dincursă.

Trevor Manuel (Africa deSud): A fost ministru de finanţe în Africa de Sud între 1996 şi2009. El este văzut mai degrabă la şefia Băncii Mondiale, carejoacă un rol important în combaterea sărăciei.

Arminio Fraga (Brazilia): Afost şeful băncii centrale a Braziliei, poziţie pe care a deţinut-oîntre 1999 şi 2002, în timpul unor vremuri tulburi din punct devedere economic. A lucrat pentru miliardarul George Soros timp deşase ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO