Business Internaţional

Cine sunt milionarii care stau în spatele mişcării islamiste care a preluat controlul Egiptului

Cine sunt milionarii care stau în spatele mişcării islamiste care a preluat controlul Egiptului

Khairat el-Shater, strategul şi finanţatorul Frăţiei Musulmane. Foto AFP

Autor: Ioana Nita

26.06.2012, 00:02 1874

Islamistul Mohamed Morsi, noul preşedinte al Egiptului pe care preşedintele SUA Barack Obama s-a grăbit să-l felicite pentru victoria de duminică, vine din rândurile celei mai importante şi bine organizate dintre forţele politice din ţară, confreria Fraţilor Musulmani, în spatele căreia se află doi milionari persecutaţi de vechiul regim.

Membrii organizaţiei islamiste sunt toţi la fel, umili, idealişti şi stăpâni pe sine. Ei fac parte dintr-o generaţie re­li­gioasă conservatoare din lumea musulmană, a cărei devotare către Dumnezeu susţine determinarea lor legată de succesul în afaceri şi în politică. După cum spunea Hassan Malek, cel care-i organizează pe oamenii de afaceri din frăţie: "Nu am nimic în viaţa mea în afară de muncă şi familie". Aceşti islamişti reprezintă o provocare formidabilă pen­tru guvernele se­cu­lare din ţări ca Egipt, nu doar datorită con­ser­va­torismului lor, ci şi pen­tru munca lor etică, con­centrarea şi apa­ren­ta abstinenţă de la lene şi păcat. Ei sunt mereu dispuşi să treacă peste orice provocare, scrie Business Week.

Pentru candidatura la preşedinţia Egip­tu­lui partidul or­ga­nizaţiei islamiste numit Partidul Libertăţii şi Justiţiei l-a de­sem­nat pe Khairat el-Shater, fostul deputat şi lider al Frăţiei Mu­sul­ma­ne. Malek şi El-Shater sunt parteneri de afaceri care au pe­tre­cut mai mult de patru ani împreună în închisoare pâ­nă la eli­be­rarea lor, după revoluţie. Comisia electorală l-a des­ca­lificat din cursa prezidenţială pe El-Shater şi pe alţi nouă po­ten­ţiali can­didaţi, declarându-l neeligibil pe fostul deputat din cau­za con­damnării penale anterioare. El-Shater a sprijinit can­di­da­tu­ra lui Mohamed Mursi, preşedin­tele Partidului Libertăţii şi Justiţiei.

Omiţând divergenţele electorale, oameni ca El-Shater şi Malek, ambii milionari, pot forma conducerea de bază a Fraţilor Musulmani, reprezentând "latura neoliberală" a organizaţiei, conform spuselor lui Joshua Stacher, politolog la Universitatea ă Kent. Aceşti membri ai organizaţiei consideră că pot atrage investiţii străine, împuternici o nouă clasă de oa­meni de afaceri - acei egipteni care nu aveau influenţă în tim­pul lui Mubarak - şi că pot îmbunătăţi viaţa cetăţenilor săraci din Egipt. Modelul lor seamănă cu cel din Turcia, unde clasa de mijloc religioasă, încurajată de guvernul islamist al ţării, a pus bazele unei creşteri economice spectaculoase. Însă a vorbi despre avansul economiei nu este acelaşi lucru cu a realiza creşterea economică într-o ţară a cărei economie este la fel de devastată ca a Egiptului. "Este momentul în care islamiştii ori realizează ceva, ori renunţă", a spus Ihab el-Fouly, un om de afaceri care nu este membru al Fraţilor Musulmani, dar care colaborează cu Malek pe probleme economice.

Când o delagaţie a organizaţiei a vizitat luna aceasta Washington, membrii săi au afirmat că nu intenţionează să se folosească de noua putere pe care au câştigat-o pentru a impune valorile lor şi celorlalţi. Însă, unii dintre egipteni spun că nu pot fi siguri de intenţiile organizaţiei. De la fondarea ei în anul 1928, reţeaua organizaţiei internaţionale secrete a Fraţilor Musulmani a funcţionat ca o societate paralelă: membrii bogaţi le furnizau celor săraci alimente, medicamente şi îmbrăcăminte prin donaţii financiare. Milioane de egipteni au beneficiat de reţeaua organizaţiei. Membri ai Fraţilor Musulmani au fost implicaţi deseori în acte de violenţă, însă au renunţat la acestea. Principalul scop al grupului islamist este crearea unei comunităţi care urmează poruncile lui Dumnezeu. Una dintre devizele mişcării este: "Islamismul este soluţia".

În timpul lui Mubarak, funcţionarea organizaţiei a fost oficial interzisă. Dar, în acelaşi timp, existenţa organizaţiei avea un scop convenabil, permiţându-i lui Mubarak să argumenteze în faţa susţinătorilor săi de la Washington şi a egiptenilor că dictatura sa a fost tot ce a stat în calea unei preluări fundamentaliste a ţării.

Malek a fost crescut într-un cartier al clasei de mijloc din Cairo, aproape de palatal prezidenţial Al Kobbah. Tatăl său, care a deţinut o fabrică de textile, a fost în copilărie vecinul lui Hassan al-Banna, fondatorul organizaţiei Fraţilor Musulmani. Ulterior şi tatăl lui Malek s-a alăturat mişcării islamiste şi l-a numit pe fiul său Hassan după al-Banna.

Când Malek avea şapte ani, tatăl lui a fost arestat împreună cu alţi membri ai organizaţiei. "Eram o mică familie, aşa că am început să îmi asum responsabilitatea pentru că tatăl meu era în închisoare. Eu am fost cel care a adoptat cele mai multe dintre ideile organizaţiei", a menţionat Malek.

Malek l-a întâlnit pe el-Shater la facultate în anul 1978, unde mai târziu a fost instructor, şi cei doi au devenit prieteni. În timp ce conducea uniunea studenţilor de la Universitatea Alexandria, Malek a fost reţinut pentru scurt timp pentru activism studenţesc. În 1983, Malek şi el-Shater au înfiinţat o companie de software numită Salsabil care în prezent nu mai există, precum şi alte afaceri. Au devenit treptat mai bogaţi, iar averile lor le-au adus un statut înalt în cadrul Fraţilor Musulmani. Însă companiile lui Malek erau în mod continuu sub asediu din partea guvernului. "De câte ori erau alegeri sau ceva în care organizaţia ar fi putut avea influenţă, îî încarcerau", a menţionat Malek. El a fost închis de două ori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO