Business Internaţional

Cine vrea să cumpere magazinele Metro: Investitorul ceh Daniel Kretinsky se pregăteşte să pună pe masă oferta pentru gigantul Metro

Cine vrea să cumpere magazinele Metro: Investitorul ceh...

Autor: Alex Ciutacu

03.02.2019, 11:00 38389

Investitorul ceh Daniel Kretinsky îşi pregăteşte oferta pentru lanţul de retail Metro, potrivit surselor citate de Reuters.

Global Commerce, un vehicul investiţional co-deţinut de Kretinsky şi de investitorul slovac Patrik Tkac, a pus la punct detaliile financiare pentru a lanţa o ofertă pentru lanţul Metro în luna martie, potrivit sursei citate.

Kretinsky, principalul proprietar şi în acelaşi timp CEO al grupului ceh din  energie EPH, şi un acţionar al ziarului francez Le Monde, împreună cu Tkac, au preluat deja o participaţie de 10% în Metro – lanţ care are o valoare totală de piaţă de 5,2 miliarde euro.

EPGC negociază cu bănci şi fonduri de credit, iar discuţiile nu sunt concentrate doar pe tranzacţia cu Metro, ci includ mai multe investiţii ale firmei.

Kretinsky şi Tkac sunt în discuţii şi cu acţionarii Metro, iar modul cum va decurge tranzacţia depinde de progresul pe care îl fac aceştia în negocieri.

Kretinsky şi Tkac au cumpărat prima participaţie în Metro anul trecut, precum şi opţiunea de a cumpăra mai multe acţiuni, ceea ce le-ar ridica participaţia până la 30%, sau peste 30%. Opţiunea expiră în luna iunie, dar poate fi extinsă pentru trei luni.

Dacă cei doi ajung să deţină mai mult de 30%, ar fi declanşată o procedură legală care îi obligă să lanseze o ofertă pentru întreaga companie, potrivit legii germane.

Investiţia în Metro face parte dintr-un plan al investitorului ceh de a-şi diversifica portofoliul, ceea ce s-a tradus şi prin achiziţia celui mai mare tabloid din Cehia, Blesk,

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO