Business Internaţional

Citigroup are dureri de cap in China

21.07.2004, 00:00 15

Citigroup a intrat, in China, sub focul grupurilor financiare rivale, care incearca sa exploateze suspendarea a doi bancheri de top, pentru a obtine mandate de preluari si de administrare de capital, relateaza Financial Times.
Luna trecuta, Citigroup i-a suspendat din functie pe Margaret Ren, seful diviziei chineze de investment banking, si pe Earl Yen, director in aceeasi unitate, sub acuzatia ca ar fi prezentat "informatii false companiei si institutiilor de reglementare a pietei". Ren este nora lui Zhao Ziyang, fostul premier chinez. Cei doi bancheri au parasit definitiv compania, informeaza Financial Times.
Unii jucatori din sectorul financiar chinez au inceput, profitand de anuntarea acestor suspendari, demersuri pentru a fi angajati impreuna cu, sau in locul, Citigroup, ca intermediari in tranzactiile financiare importante. Potrivit unui bancher din sectorul de investitii, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, "noi abordam toti clientii sau potentialii clienti, pentru a vedea daca putem trage foloase din problemele cu care se confrunta Citigroup. Am merita sa fim dati afara daca nu am face asta".
Un alt bancher a declarat:"Gandul de a incepe o batalie cu Citigroup a fost in mintea noastra inca de cand au anutat suspendarile".
Citigroup, cel mai mare grup de servicii financiare din lume, se ocupa in prezent de oferta publica in valoare de 5-10 miliarde dolari a China Construction Bank, unul din primii patru imprumutatori de pe aceasta piata, precum si de oferta publica de 2 miliarde dolari, initiata de grupul din industria telecomunicatiilor, China Netcom.
Ren a obtinut pentru grupul american aceste mandate, la fel ca si cel pentru oferta publica de 1 miliard de dolari, a China Minsheng Bank, in conditii de concurenta acerba. Bancile rivale erau totusi de parere ca imaginea Citigroup ar avea de suferit daca Ren, un bancher respectat, nu era inlocuita rapid.
Analistii sunt de parere ca ar fi surprinzator daca China Construction Bank, Netcom si China Minsheng Bank ar redeschide licitatia pentru mandatele de consiliere, intr-un stadiu atat de avansat al pregatirilor.
Nu este clar inca ce anume a determinat suspendarea celor doi directori. Grupul american a refuzat sa comenteze. Robert Morse, director executiv al diviziei de corporate si investment banking in Asia, a declarat: "Suntem increzatori in echipa noastra puternica, care castiga in continuare teren in China".
Se pare ca, imediat dupa suspendarea celor doi, conducerea Citigroup si-a contactat clientii mari din China, pentru a le da asigurari de continuitate a activitatii.
De atunci, Citigroup a fost angajata in calitate de consilier de catre China Minmetals, un grup proprietate de stat din industria metalurgica, pentru prezentarea unei oferte de 2 miliarde de dolari pentru producatorul canadian de zinc Noranda.
Printre tranzactiile viitoare avute in vizor de compania americana se numara ofertele publice initiate de Bank of Communications, al cincilea imprumutator din China, si de Shanghai Automotive Industry Corp., cel mai mare producator de automobile din tara.
Francis Leung, presedinte al diviziei asiatice de investment banking a Citigroup, si-a luat responsabilitatea pentru China. Catherine Weir, fost ofiter de tara pentru Hong Kong, a fost numita in functia de sef al diviziei corporate si investment banking pentru intreaga zona de influenta chineza. Ambii sunt bancheri experimentati, dar multi se astepta ca grupul american sa aleaga un cetatean chinez cu puternice conexiuni politice pentru a colabora cu cei doi.
ioana.leaua@zf.ro



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO