Business Internaţional

Ciuma pe Wall Street

Ciuma pe Wall Street

Autor: Iulian Anghel

10.01.2012, 10:56 2051

Departe de mine să fiu "candidatul Wall Street-ului", nu sunt decât un independent!

Mitt Romney omul de afaceri milionar care a câştigat alegerile din statul Iowa pentru învestitura republicană în cursa pentru Casa Albă s-a trezit pe cap cu o mare problemă. Nu mare, gravă! Cum să explici că nu eşti din gaşca Wall-Street, că nu le împărtăşeşti idealurile, că misiunea ta nu este aceea de a le promova interesele când ai câştigat milioane de dolari din afaceri financiare?

După Iowa, unde şi-a adjudecat o victorie chinuită la distanţă de doar opt voturi de surprinzătorul Rick Santorum (fost senator de Pennsylvanya, sprijinit puternic de radicalii din Tea Party), Romney dă un al doilea examen, astăzi, în statul New Hampshire. Dar, deja alimentată de adversarii democraţi, bănuiala că el ar întrupa idealurile lumii putrede a Wall-Street-ului prinde rădăcini şi este speculată de adversarii săi republicani.

În şapte ianuarie, într-o dezbatere televizată care i-a reunit pe cei şase candidaţi republicani rămaşi încă în cursă, Santorum i-a aruncat-o în faţă: ţara, spune el, "nu este o companie, nu avem nevoie de un director general, ci de un inspirator." Hait!

Newt Gingrich (fost speker al Camerei Reprezentanţilor), un alt adversar cotat cu şanse la învestitura republicană şi ieşit pe locul 3 la Iowa, a prins-o din zbor: Romney ar fi, după el, îndrăgostit de modelul Wall-Street unde "puteţi să apucaţi o companie şi s-o înghiţiţi prin cumpărarea datoriei (leverage buy-out). În fond, puteţi pompa bani şi apoi să lăsaţi salariaţii laţi pe podea."

De unde până unde aceste vorbe acre, îngrozitoare, de parcă Romney ar fi fost prin asupra faptei jumulind companii, trimiţând oameni în şomaj, lăsându-i "laţi la podea"?

Înainte de a intra în politică, în 2003, Romney a fost cofondatorul şi şeful unui fond de investiţii, Bain Capital. Miza pe start-up-uri pe care le ajuta să se se dezvolte "prin îndatorare" sau investea în companii pe care le "însănătoşea" apoi le revindea. Obiectiv: a face un profit substanţial. Sau cel puţin aşa susţine corespondentul Le Monde la New York, Sylvain Cypel.

La mijlocul lui decembrie, Gingrich i-a cerut deja lui Romney "să ramburseze banii câştigaţi de-a lungul anilor în care a dus societăţi în faliment şi a aruncat salariaţii în şomaj."

Despre cine vorbim de fapt? Exact despre acelaşi om, lider în cursa republicană şi care proclamă că experienţa sa managerială îi garantează capacitatea de a crea locuri de muncă!

Ieşit nevătamat sâmbătă din dezbaterea televizată, Romney a simţit foarte probabil că tensiunea care creşte pe subiectul Wall Street.

Un alt candidat republican moderat, Jon Huntsman a avut, de asemenea de pus la îndoială, săptămâna trecută, fără să pronunţe vreun nume, trecutul cuiva care "a beneficiat ani de zile de zeci de milioanele de dolari ai comunităţii Wall Street", drept urmare este "într-un fel captiv" pentru a fi socotit drept cel mai bine plasat pentru a scoate ţara din criză. Despre cine să fie vorba oare?

După atâtea atacuri, Mitt Romney a considerat că este timpul să dea explicaţii. Într-un interviu pentru canalul financiar Bloomberg TV, la finele săptămânii trecute, Romney şi-a afirmat "independenţa" faţă de lumea financiară încercând să descrie fostul său fond de investiţii drept un constructor de start-up-uri ai cărui finanţatori nu erau decât "prestatori de servicii". Şi, adaugă el: "În treacăt fie vorba, nu am lucrat niciodată pe Wall Street!"

În realitate, Mitt Romney, fiul unui important industriaş (fost director general al American Motors) şi licenţiat la celebra şcoală Business School de la Harvard, s-a jucat cu cuvintele.

Bain Capital, fosta sa companie, nu a avut niciodată, efectiv, sediul pe Wall Street (ci la Boston). Dar "Wall Street" este acum simbolul decăzut al lumii financiare. Or, Romney a fost, vreme de 20 de ani, membru activ al acestei "lumi financiare", în sânul ei şi-a ridicat considerabila sa avere.

El a mai susţinut la Bloomberg TV că societăţile pe care le-am ajutat au creat mai mult de 100.000 de locuri de muncă în plus faţă de cele care au fost pierdute (din reorganizarea societăţilor comerciale - n.n.)."

Problema este că Romney evocă sistematic trei societăţi de succes, arată Sylvain Cypel: o mare papetărie. Staples, lanţul de magazine Sports Authority şi o alta care a restaurat Domino's Pizza. Dar trece sub tăcere numeroase cazuri în care investiţiile lui s-au soldat fie cu delocalizarea unei companii, fie cu un faliment. Toate aceste din urmă "pozne" îi sunt amintite candidatului pe un site "dedicat" lui, Romneygekko2012.com.

Deja, printre candidaţii republicani, Romney a primi cel mai mare sprijin din partea mediilor financiare. Potrivit The New York Times, Romney a adunat 32 mil. dolari, doar până la 1 octombrie trecut, fiind urmat de un alt candidat, Rick Perry (guvernatorul Texasului, locul 4 la Iowa) care a strâns la jumătate din bani - 17 mil. dolari.

Astfel Stephen Schwartzman, creatorul fondului Blackstone a organizat mai multe strângeri de fonduri în favoarea sa la care au participat investitori importanţi. Chestiunea este: divulgarea acestei relaţii este favorabilă sau nu candidatului sau nu?

Pe Wall Street această apropiere a ajuns o temă de dezbatere: "Dacă este desemnat candidat, puneţi-vă centurile de siguranţă, avertizează Henry Kravis, de la fondul de investiţii KKR şi se explică: "Vom fi descrişi cu toţii drept ca spoliatori de bunuri care fac bani aruncând oamenii în şomaj."

Alţii se tem că stigmatul Wall Street, dacă el se impune în dezbatere, va prejudicia capacitatea lui Romney de a coaliza rândurile republicanilor. Stigmatul nu-i va atinge pe cei care poartă banderola capitalismului drept efegie a libertăţii, comentează Sylvain Cypel. Dar imaginea de "finanţist prădător" va fi prea puţin pe gustul republicanilor care sub Bush sau Obama au acuzat risipirea a miliarde şi miliarde de dolari aruncate în arenă de statul federal pentru sprijinirea Wall Street-ului.

În ceea ce-i priveşte pe democraţi, ei îşi ascut deja săbiile. Romney nu este "un creator de locuri de muncă; este un tâlhar (de locuri de muncă - n.n.)" a comentat duminică celebrul strateg electoral David Axelrod, omul care l-a făcut preşedinte pe Barack Obama şi care îi conduce campania şi pentru un al doilea mandat. Nici nu se putea mai bine ca Romney să-i sublinieze spusele când, o zi mai târziu doar, luni, şi, iarăşi, cu doar o zi înainte de alegerile din New Hampshirem a susţinut, citat de BBC: "Mi-ar plăcea să pot concedia persoanele care îmi furnizează servicii (medicale - n.n.) mie".

Un site, destinat să-i amintească lui Romney cariera "hrăpăreaţă" în afaceri a fost deja creat. Se intitulează Romneygekko2012.com.

Ei bine, "Gekko" este numele speculatorului imoral dintr-un film al lui Olivier Stone, intitulat, cum altfel?

Wall Street!

Nici Barack Obama nu este departe. William Daley, secterarul general al Casei Albe, principalul colaborator al preşedintelui care tocmai şi-a dat demisia astăzi a fost, înainte de a ajunge cel mai influent om din preajma şefului statului, membru în conducerea băncii pentru afaceri JP Morgan Chase, una dintre cele mai hulite instituţii financiare de le Wall Street.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO