Business Internaţional

Cobaiul est-european: Nucleul dur al Europei schimbă pe tăcute regulile de intrare în zona euro şi foloseşte Bulgaria pentru teste, punând accent pe reforma justiţiei, lupta contra corupţiei şi stabilitatea băncilor

Premierul bulgar Boiko Borisov: Zona euro este nucleul Europei şi Bulgaria nu-şi poate permite să rămână la periferie.

Premierul bulgar Boiko Borisov: Zona euro este nucleul Europei şi Bulgaria nu-şi poate permite să rămână la periferie.

Autor: Bogdan Cojocaru

16.07.2018, 00:07 1974

Cu Brexitul bătând la uşă şi cu o Europă de Est tot mai sfidătoare, liderii zonei euro schimbă pe tăcute criteriile de adoptare a euro. Primul candidat vizat de noile condiţii este Bulgaria, cel mai sărac membru al UE, dar şi cel mai ho­tă­rât să intre în rândul elitei europene.

Bulgaria flirtează cu euro încă de la in­troducerea acestuia în 1999, când, pen­tru a-şi ţine stabile finanţele, şi-a ancorat leva de moneda unică europeană. Ante­rior apariţiei euro, leva a fost legată de mar­ca germană. Între timp, Marea Bri­tanie a ales să pă­ră­sească UE, iar po­pu­lis­mul a inflamat spiritul rebel al mai multor sta­te est-europene. Ungaria şi Polonia sfi­dează deschis unele politici ale Comisiei Eu­ropene. În acest context, în ul­ti­mul an, li­derii UE şi-au expus pla­nu­rile de re­con­stru­ire a UE după Brexit şi de integrare mai în profunzime a zonei euro. Pre­şe­dintele Franţei Emmanuel Macron pro­pune o Europă cu două vi­teze, un nucleu dur urmat de cei care vor să-l urmeze. Numeni nu va fi tras cu forţa. Însă cei care aleg să stea pe loc sau să o ia în­tr-o altă direcţie ar urma să fie privaţi de une­le beneficii, cum ar fi fondurile europene.

Liderii politici ai Bulgariei spun că nu vor ca Bulgaria să fie lăsată în urmă şi au început să grăbească planurile de adop­tare a euro. Săptămâna trecută mi­niştrii de finanţe ai zonei euro au adop­tat o declaraţie în care sunt expuse con­di­ţiile pe care cel mai sărac stat al UE ar tre­bui să le respecte înainte chiar de a se gândi să înceapă să păşească spre euro, scrie Financial Times. Declaraţia ur­mea­ză unei scrisori din partea guver­nu­lui bulgar în care acesta stabileşte o serie de angajamente şi face clar că este hotărât să aducă Bulgaria în zona euro.

Condiţiile suplimentare impuse acum Bulgariei sunt obstacole pe care cei 19 membri ai zonei euro de acum nu le-au avut în drum. Principala precon­di­ţie este apartenenţa la proiectul uniunii bancare europene. Ideea este mai veche, iar iniţial Sofia a respins-o. O uniune bancară europeană presupune un control centralizat al sistemului. Bulgaria a trecut printr-o criză bancară severă în urmă cu doar patru ani.

Acum, Sofia va trebui să convingă Banca Centrală Europeană că băncile bulgare sunt sigure prin teste de stres şi evaluări ale calităţii activelor.

După ce acest lucru este gata, Bulgaria va fi pregătită să aplice formal pentru intrarea în ERM II, anticamera euro, în iulie 2019. Va urma un traseu de doi ani după care, dacă totul decurge conform planului, leva va fi înlocuită cu euro.

Declaraţia miniştrilor de finanţe prevede şi progrese în domenii ca reformarea sistemului judiciar şi „lupta contra corupţiei şi crimei organizate“ ca indicatori ai faptului că Bulgaria este pregătită să intre în zona euro şi ai stabilităţii financiare.

Bulgaria este sub monitorizarea specială a Comisiei Europene în privinţa eforturilor de combatere a coruţiei şi crimei organzate de când această ţară a intrat în UE, în 2007.

Însă terminarea mecanismului de verificare şi cooperare, adică a monitorizării, nu este o precondiţie formală pentru intrarea în ERM 2.

Scrisoarea guvernului bulgar face referire şi la implementarea în întregime a regulilor UE privind combaterea spălării de bani, o problemă presantă pentru o uniune monetară lovită în ultimii ani de numeroase scandaluri de evaziune şi spălare de bani. La acest capitol se remarcă în mod special Letonia şi Malta.

„Schimbă mereu regulile, introducând noi criterii“, se plângea luna trecută premierul bulgar Bokyo Borissov. În ceea ce priveşte disciplina fiscală a Bulgariei, grijile sunt mici deoarece această ţară a fost dată de multe ori ca exemplu pozitiv. După Bulgaria, România şi Croaţia au făcut în ultimele luni gălăgie că ar vrea în zona euro, remarcă FT.

Bulgaria a devenit „un fel de şoarece de laborator“, spune un oficial UE. Dacă va adopta euro, Bulgaria ar avea un PIB per capita de şase ori mai mic decât cel al Olandei, cea mai bogată ţară din zona euro dacă din top sunt excluse Luxemburg şi Irlanda, economii umflate prin transferuri financiare. PIB per capita al Olandei este de patru ori mai mare decât cel al României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO