Business Internaţional

Coca-Cola şi Pepsi îşi schimbă reţeta pentru a elimina un ingredient cu posibile efecte cancerigene

Coca-Cola şi Pepsi îşi schimbă reţeta pentru a elimina un ingredinte cu posibile efecte cancerigene

Autor: Alexandru Matei

09.03.2012, 13:39 2895

Coca-Cola şi Pepsi sunt nevoite să îşi schimbe reţeta în Statele Unite pentru a nu fi nevoite să pună pe etichetă atenţionări cu privire la riscul cancerigen al produselor lor, aşa cum cer reglementările din statul California, scrie Daily Mail.

Cele două companii au înlocuit ingredientul nociv în băuturile pe care le vând în California, urmând să facă acest lucru la nivelul întregii SUA.

Aditivul vizat de reglementările statului California se numeşte 4-metilimidazol (4-MI sau 4-MEI) şi a fost ţinta unei campanii desfăşurată de o organizaţie a consumatorilor, Centrul pentru Ştiinţe în Interes Public, care susţine că acesta este cancerigen.

Cele două companii au confirmat modificările reţetei astfel încât să fie conform legii, dar au respins acuzaţiile organizaţiei de consumatori spunând că ingredientul nu este cancerigen.

California a scos acest aditiv în afara legii după ce s-a dovedit în teste asupra animalelor că în cantităţi mari substanţa produce tumori, deşi cercetările nu au dovedit că are un efect asemănător şi asupra oamenilor.

"Spre deosebire de CSPI (organizaţia de consumatori n. red.), Coca-Cola vine cu dovezi solide. Fapt: Cercetările cu privire la folosirea 4-MEI în alimente şi băuturi nu vin să susţină acuzaţiile făcute de CSPI şi ceea ce vor ei ca oamenii să creadă", a declarat Ben Scheilder, purtător de cuvânt al Coca-Cola.

"Cantitatea de 4-MEI din produsele noastre nu reprezintă un pericol pentru sănătate. În afară de California, nicio altă agenţie de reglementare nu a mai declarat aditivul 4-MEI drept cancerigen".

"Colorantul care dă culoarea caramel băuturilor noastre a fost şi va fi întotdeauna sigur".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO