Business Internaţional

Comentariu WSJ: 7 noiembrie 2017. 100 de ani de la prima zi de comunism. 100 de milioane de morţi

Comentariu WSJ: 7 noiembrie 2017. 100 de ani de la prima...

Autor: Corina Zamfir

07.11.2017, 19:06 1135

Armata bolşevică a cucerit Palatul de Iarnă din Petrograd (actualul St. Petersburg) acum 100 de ani şi a arestat mai mulţi miniştri din guvernul provizoriu al Rusiei. Bolşevicii au dat atunci startul unei serii de evenimente care a dus la moartea a milioane de oameni, scrie The Wall Street Jounal.

Revoluţionarii au pus stăpânire pe staţiile de tren, oficiile poştale şi telegraf în timp ce oraşul dormea. Iar când locuitorii din Rusia s-au trezit, şi-au dat seama că trăiesc într-o lume total diferită.

Chiar dacă bolşevicii doreau abolirea proprietăţii private, adevăratul scop era de fapt unul spiritual: să transforme ideologia marxist-leninistă în realitate. Pentru prima dată, a fost creat un stat care s-a bazat în mod explicit pe ateism şi a pretins infailibilitatea. Această abordare a fost total incompatibilă cu civilizaţia occidentală.

Acţiunile bolşevicilor au avut două consecinţe. În ţările în care comunismul domina, imaginea individului s-a degradat, transformându-l într-un simplu pion al statului.

Dar influenţa bolşevică nu s-a limitat la aceste ţări. În Occident, comunismul a schimbat modul în care societatea înţelegea sursa valorilor, creând astfel confuzie politică care persistă şi în zilele noastre.

Lenin, în anul 1920 într-un discurs în faţa tinerilor comunişti, făcea referire la  comuniştii care subordonează moralitatea luptei de clasă. Bun a fost tot ceea ce a distrus "vechea societate exploatatoare" şi a ajutat la construirea unei "noi societăţi comuniste".

Această abordare separa vinovăţia de responsabilitate. Martyn Latsis, un ofiţer al poliţiei secrete, Ceka, într-o instrucţiune adresată ofiţerilor securităţii din 1918, a scris: "Nu luptăm împotriva indivizilor. Exterminăm burghezia văzută ca o clasă socială ... Prima întrebare ar trebui să fie cărei clase îi aparţine ... Aceasta ar trebui să determine soarta lui."

În total, aproape 20 de milioane de cetăţeni sovietici au fost omorâţi de regim ca rezultat al politicilor aplicate. Iar acest calcul nu include milioanele de oameni care au murit în război sau din cauza epidemiilor.

Aproximativ 200.000 de oameni au murit în timpul Terorii Roşii  din perioada 1918-22; 11 milioane de oameni au murit de foamete; 700.000 de oameni au fost executaţi în timpul Terorii Roşii din perioada 1937-38; 400.000 de persoane au fost executate între 1929 şi 1953; 1,6 milioane de oameni au muri în timpul transferurilor forţate de populaţie; şi cel puţin de 2,7 milioane de persoane au decedat în Gulag, colonii de muncă şi aşezări speciale.

La această listă ar trebui să se adauge aproape un milion de prizonieri din Gulag eliberaţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Dacă adăugăm la această listă decesele din timpul regimului comunist din Uniunea Sovietică - inclusiv cele din Europa de Est, China, Cuba, Coreea de Nord, Vietnam şi Cambodgia - numărul total de victime se apropie de 100 de milioane. Toate aceste evenimimente transformă comunismul în cea mai mare catastrofă din istoria omenirii.

Astăzi, Uniunea Sovietică şi sistemul comunist internaţional, care odinioară conduceau o treime din teritoriul lumii, sunt de domeniul trecutului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO