Business Internaţional

Comisar european: Ostilitatea lui Trump faţă de comerţul liber este o veste bună pentru UE

Comisar european: Ostilitatea lui Trump faţă de...

Autor: Catalina Apostoiu

22.02.2017, 00:04 462
Uniunea Europeană va avea de câştigat de pe urma atitudinii de ostilitate a noii conduceri a SUA faţă de acor­durile de comerţ liber deoarece retra­gerea americanilor deschide drumul pentru europeni, crede comisarului eu­ropean pe comerţ Cecilia Malmstrom.

După retragerea lui Trump din acordul Trans-Pacific Partnership la sfâr­şitul lunii ianuarie, „multe ţări se în­torc către noi, considerând că protec­ţionismul nu reprezintă răspunsul co­rect“, a declarat oficialul european pentru ziarul german de business Handels­blatt. Interviul a fost preluat de thelocal.de. „Negociem deja cu aproape toate aceste state“, a adăugat Malm­strom. De la alegerea lui Trump, Comisia Europeană a accelerat discuţiile cu Mexic, blocul comercial sud-american Mercosur şi cu Japonia, pregăteşte discuţii cu Australia şi Noua Zeelandă şi are un acord finalizat cu Vietnam“, a remarcat Malmstrom.

Comisarul european l-a avertizat de asemenea pe Trump cu privire la impu­nerea de tarife mari asupra bunurilor importate. „Există riscul unor reacţii la nivel mondial, iar acest lucru nu ar fi unul pozitiv pentru economiile noastre şi cetăţenii noştri“, a declarat aceasta.

„Dacă lucrurile vor merge atât de departe, nu vor exista câştigători.“

Ca şi în America, şi în Europa există o lipsă de încredere din ce în ce mai pronunţată în acordurile comerciale.

Însă temerile cetăţenilor UE cu privire la globalizare pot fi temperate prin „încheierea unor acorduri bune care aduc creştere şi locuri de muncă şi servesc valorilor noastre“, a insistat comisarul european pe comerţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO