Business Internaţional

Comisarii europeni atacă dur guvernul de la Budapesta din cauza restricţionării creditării în valută

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

27.06.2013, 20:52 1307

Comisia Europeană a deschis procedura de infringement contra Ungariei din cauza restricţiilor impuse de guvernul de la Budapesta creditării în monedă străină, ceea ce va reaprinde probabil conflictul dintre premierul Viktor Orban şi UE, comparată de acesta cu Uniunea Sovietică.

Deschiderea procedurii de infringement, care are ca rezultat final trimiterea ţării în faţa Curţii de Justiţie, a fost anunţată de CE printr-o scrisoare formală de notificare în care se arată că principiul UE al libertăţii mişcării capitalului a fost lezat de decretul guvernului din iulie 2011 prin care creditarea în valută este restricţionată, împrumuturile fiind disponibile doar celor care-şi primesc salariile în monedă străină şi care au veniturile, calculate în forinţi, de 15 ori mai mari decât salariul minim pe economie.

Comisarii europeni au trimis scri­soarea de avertisment fără a da mai multe detalii. Scrisoarea repre­zintă primul pas al procedurii de infrin­ge­ment. Ungaria are acum dreptul să-şi prezinte opiniile în privinţa proble­mei. Dacă acestea nu sunt trimise sau răspunsul nu este satisfăcător, Comisia poate trimite cazul la Curtea Europeană de Justiţie.

Ungaria a limitat creditarea în valută cu scopul de a-şi apăra economia de riscurile valutare. O mare parte a creditelor în monedă străină contractate de populaţie sunt în franci elveţieni. Împrumuturile au fost făcute în perioada de boom economic, când dobânzile erau mici. De atunci economia a intrat în criză, iar forintul s-a devalorizat substanţial în raport cu francul elveţian, ceea ce face ca dobânzile să fie mult mai mari, erodând puterea de cumpărare a populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO