Business Internaţional

Comisarul UE pentru Energie: Nu există riscul ca aproivizionarea cu gaze a Europei să fie afectată de sancţiunile care ar putea fi impuse Rusiei

Comisarul UE pentru Energie: Nu există riscul ca...

Autor: Anca Dumitrescu

21.04.2014, 15:08 66

Oettinger a afirmat într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild am Sonntag că este împotriva unui scenariu de restricţionare sau întrerupere a legăturilor cu Rusia în domeniul gazelor în următorii câţiva ani. El a adăugat că UE trebuie să continue eforturile de diversificare a surselor de energie.

Întrebat dacă criza din Ucraina impune o reevaluare a politicii energetice a Germaniei, Oettinger a spus că la un summit al liderilor europeni din luna iunie se aşteaptă la răspunsuri referitoare la strategia energetică a Uniunii pentru următoarele decenii.

Oficialul a explicat că obiectivul pe termen scurt este evitarea unei crize a gazelor şi garantarea securităţii livrărilor pentru iarna viitoare.

El a declarat că nenumăratele negocieri cu Gazprom, care livrează circa 25% din necesarul de gaze al Europei, i-au lăsat impresia că grupul rus îşi va respecta obligaţiile.

Oettinger a susţinut totodată că există un acord potrivit căruia în cazul unor posibile sancţiuni economice, din partea UE sau a Rusiei, sectorul gazelor să nu fie prioritar.

Comisarul a arătat că UE a făcut multe în ultimii câţiva ani pentru a se proteja de eventuale întreruperi ale livrărilor de gaze, inclusiv construcţia de noi conducte între ţările membre şi majorarea capacităţilor de stocare.

El a notat însă că, dacă autorităţile de la Kiev nu vor putea să plătească datoriile de peste două miliarde de dolari pentru gazele primite din Rusia, există riscul ca autorităţile de la Moscova să oprească livrările destinate Ucrainei, măsură care ar declanşa un proces greu de controlat.

Norvegia şi Algeria sunt surse importante de gaze, iar construcţia coridorului sudic de gaze va asigura legătura cu zăcămintele din Azerbaidjan, a arătat Oettinger.

El a precizat că 30% din necesarul de gaze al Europei este acoperit de producţia internă, iar în cazul Germaniei recomandă cu tărie exploatarea zăcămintelor de şist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO