Business Internaţional

Comisia Europeană a propus un cadru pentru fluxul liber al datelor fără caracter personal

Comisia Europeană a propus un cadru pentru fluxul liber...

Autor: Anca Olteanu, Mediafax

19.09.2017, 21:02 90

Propunerea va contribui la stimularea competitivităţii companiilor europene şi la modernizarea serviciilor publice, eliminându-se astfel restricţiile legate de localizarea datelor, precizează CE.

Propunerile prevăd principiul fluxului transfrontalier liber al datelor fără caracter personal, statele membre nemaiputând impune organizaţiilor obligaţia de a stoca sau de a prelucra datele în interiorul frontierelor naţionale, singurele restricţii fiind legate de siguranţa publică şi principiul disponibilităţii datelor pentru controlul reglementar, autorităţile competente putându-şi exercita dreptul de acces la date indiferent de locul de stocare sau prelucrare a acestora pe teritoriul UE.

O altă propunere precede dezvoltarea unor coduri de conduită la nivelul UE, pentru a elimina obstacolele care împiedică atât trecerea de la un furnizor de servicii de stocare în cloud la altul, cât şi transferul datelor înapoi către sistemele informatice ale utilizatorilor.

Noile norme vor spori securitatea juridică şi vor favoriza un climat de încredere pentru companii şi organizaţii şi vor deschide calea către o piaţă unică veritabilă în domeniul stocării şi prelucrării datelor, favorizându-se astfel dezvoltarea unui sector european al serviciilor de tip cloud competitiv, sigur şi fiabil şi la scăderea preţurilor pentru utilizatorii serviciilor din domeniu, se arată în comunicatul citat.

Comisia a lansat, de asemenea, o consultare publică pentru a evalua punerea în aplicare a Directivei privind informaţiile din sectorul public.

„Economia digitală a Europei este încă puternic divizată de-a lungul unor delimitări naţionale închise. Acest lucru frânează creşterea globală a sectorului digital în Europa. Propunerea noastră, împreună cu normele de protecţie a datelor cu caracter personal din UE, va permite libera circulaţie a tuturor tipurilor de date în cadrul pieţei unice. Fluxul liber de date va favoriza, în cazul IMM-urilor şi start-up-urilor, dezvoltarea unor noi servicii inovatoare şi intrarea pe noi pieţe”, a declarat Andrus Ansip, vicepreşedintele pentru piaţa unică digitală.

Abordarea piedicilor din calea fluxului liber al datelor fără caracter personal este una dintre acţiunile-cheie anunţate în evaluarea la jumătatea perioadei a punerii în aplicare a Strategiei privind piaţa unică digitală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO