Business Internaţional

Comisia Europeană ameninţă cu sancţiuni Bulgaria deoarece încalcă regulile UE în construirea gazoductului rusesc South Stream

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Florina-Maria Savu

29.05.2014, 00:04 1068

Comisia Europeană (CE) va lansa proceduri de infringement împotriva Bulgariei deoarece aceasta nu respectă regulile Uniunii Europene în construirea secţiunii bulgăreşti a gazoductului South Stream, prin care Rusia vrea să livreze gaze naturale statelor din sudul, centrul  şi estul UE, a indicat preşedintele CE Jose Manuel Barroso, scrie EurActiv.

Premierul Bulgariei Plamen Oresharski s-a întâlnit ieri cu Barosso pentru a-l asigura că secţiunea bulgară a South Stream va fi construită în conformitate cu regulile UE. Însă în timpul discuţiilor publicul a aflat, din presă, că secţiunea va fi construită de firma rusească Stroytransgaz, al cărei proprietar este vizat de sancţiunile americane impuse Moscovei în replică la anexarea Crimeei. Informaţiile au venit de la cotidianul Capital.

Acţionarul majoritar al Stroytransgaz este Volga Group, deţinută de Gennady Timcenko, om de afaceri care se regăseşte pe lista celor sancţionaţi de Washington. Timcenko este al şaselea cel mai bogat om din Rusia, potrivit Forbes. El are legături strânse cu preşedintele Vladimir Putin.

Capital a indicat anterior că Stroytransgaz s-a arătat interesat de South Stream, dar confirmarea oficială a venit de la Vladimir Inkov, CEO-ul South Stream Bulgaria. Decizia privind implementarea proiectului a fost luată cu o oră înainte de întâlnirea lui Oresharski cu Barroso, când premierul a încercat să-l asigure pe şeful CE că Bulgaria va respecta legile UE.

CE a criticat poziţia Bulgariei în proiectul South Stream exact pe temeiul că acordul bilateral ruso-bulgar favorizează companiile din Rusia şi Bulgaria, ceea ce este împotriva regulilor UE privind concurenţa.

Barosso a spus că la reuniunea Consiliului European de marţi a făcut ”foarte clar” faptul că este „de o importanţă crucială ca UE să rămână unită în problema securităţii energetice„. „Nimeni de la masă nu a contrazis asta”, a adăugat el.

Barosso a exprimat în faţa membrilor Consiliului European opinia Comisiei că anumite acorduri negociate asupra South Stream sunt în conflict cu legile UE.

 „Aşa că vom acţiona în consecinţă. De fapt, astăzi l-am informat pe premierul bulgar în legătură cu intenţiile Comisiei Europene. Trebuie să ne asigurăm că regulile pieţei interne sunt respectate, nu doar pentru că aceasta este misiunea noastră, ci şi pentru că securitatea energetică a Bulgariei şi a Europei ar fi în pericol dacă aceste reguli sunt încălcate”, a spus acesta.

„Suntem perfect conştienţi de această situaţie, o urmărim îndeaproape de câteva luni încoace”, a adăugat Barosso.

Alexey Miller, CEO-ul Gazprom, a spus luna trecută că din iulie vor începe lucrările de construcţie a porţiunilor bulgare şi sârbe ale gazoductului, în pofida poziţiei CE că acordurile interguvernamentale încalcă legislaţia UE.

Tronsonul bulgar al South Stream va costa 3,5 miliarde de euro, iar până la 30% din implementarea proiectului în Bulgaria este subcontractată firmelor bulgare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO