Business Internaţional

Comisia Europeană cere României să adopte reglementările UE în domeniul deşeurilor asociate transportului naval

Comisia Europeană cere României să adopte...

Autor: Mihai Draghici

17.05.2017, 17:03 57

În cadrul unui comunicat referitor la proceduri de sancţionare a statelor membre pentru refuzul de adoptare a reglementărilor comunitare, Comisia Europeană a cerut României, Austriei, Republicii Cipru şi Portugaliei măsuri legislative în domeniul siguranţei maritime. Este vorba de transpunerea în legislaţia naţională a reglementărilor privind instalaţiile portuare necesare preluării deşeurilor produse de nave.

"Comisia Europeană cere Austriei, R.Cipru, Portugaliei şi României să transpună deplin în legislaţie reglementările UE privind instalaţiile portuare de preluare a deşeurilor produse de nave şi a reziduurilor cargo (Directiva CE 2015/2087). Această directivă a modificat reglementările UE (Directiva 2000/59/CE) care obligă echipajele navelor să transmită o serie de informaţii înainte de intrarea în porturi, de genul volumului şi tipului deşeurilor care trebuie aruncate şi capacităţilor de stocare la bord. De asemenea, s-a adăugat obligaţia transmiterii de informaţii despre deşeurile lăsate în instalaţiile din ultimul port în care s-au aflat. Directiva CE a fost adoptată pentru a asigura compatibilitatea cu măsuri implementate la nivelul Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO) şi pentru evitarea incertitudinii în rândul utilizatorilor instalaţiilor portuare şi autorităţilor", transmite Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

"Directiva trebuia transpusă în legislaţia naţională până cel târziu pe 9 decembrie 2016, dar până în prezent Austria, R.Cipru, Portugalia şi România nu au făcut acest lucru. Celor patru state membre li s-au acordat două luni pentru remedierea situaţiei; în caz contrar, Comisia Europeană ar putea decide sesizarea Curţii de Justiţie a UE", avertizează Executivul Uniunii Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO