Business Internaţional

Comisia Europeană confirmă avansul economiei româneşti. Avertismetul Comisiei pentru România: "În lipsa reformelor structurale şi a consolidării fiscale, creşterea economică optimistă a României riscă să fie urmată de o aterizare violentă

Comisia Europeană confirmă avansul economiei...

Autor: Iasmina Ardelean

08.03.2018, 11:44 466

MAE susţine că Raportul de ţară pentru România al Comisiei Europene confirmă avansul înregistrat anul trecut de economia României, deşi CE a constatat că creşterea economică a ţării riscă să fie afectată de lipsa reformelor structurale.

„România a fost încadrată de Comisia Europeană în categoria statelor membre fără dezechilibre macroeconomice, motiv pentru care Raportul de ţară 2018, dat publicităţii miercuri, nu conţine un bilanţ aprofundat („in-depth review“). Pentru anul 2018, Comisia a elaborat bilanţuri aprofundate pentru 12 state membre şi anume Bulgaria, Croaţia, Cipru, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania şi Suedia. Rolul analizei anuale realizate de către Comisia Europeană este de a evidenţia provocările cu care se confruntă statele membre în vederea sprijinirii acestora pentru identificarea măsurilor de ajustare, dar Raportul pentru România remarcă mai multe aspecte pozitive, precum creşterea economică ridicată în anul 2017, îmbunătăţirea potenţialului de creştere şi a condiţiilor de pe piaţa muncii sau tendinţa de consolidare a investiţiilor publice”, potrivit unui comunicat de presă.

În ceea ce priveşte atingerea obiectivelor naţionale ale Strategiei „Europa 2020“, conform Raportului, România înregistrează performanţe bune în ceea ce priveşte rata de ocupare a forţei de muncă, emisiile de gaze cu efect de seră, energia din resurse regenerabile şi învăţământul terţiar, aceşti indicatori fiind pe o traiectorie care permite atingerea ţintelor stabilite. De asemenea, obiectivul naţional privind reducerea populaţiei expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială a fost deja atins, se arată în documentul citat.

În perioada următoare, Ministerul Afacerilor Externe, în calitatea sa de coordonator naţional privind Strategia „Europa 2020“, va analiza împreună cu instituţiile naţionale responsabile toate aspectele semnalate de Comisia Europeană în Raportul de ţară, în vederea identificării măsurilor adecvate de răspuns, în deplină concordanţă cu programul de guvernare, care vor fi cuprinse în Programul Naţional de Reformă 2018. Acesta va fi înaintat Comisiei Europene în luna aprilie, împreună cu Programul de Convergenţă, elaborat de Ministerul Finanţelor Publice, conform calendarului Semestrului European.

Creşterea economică a României riscă să fie afectată de lipsa reformelor structurale, constată totuşi Comisia Europeană, avertizând că recentele modificări riscă să submineze independenţa justiţiei, iar corupţia, persistentă la toate nivelurile, rămâne un obstacol pentru activităţile de afaceri.

"În lipsa reformelor structurale şi a consolidării fiscale, creşterea economică optimistă a României riscă să fie urmată de o aterizare violentă. Actuala creştere economică puternică a fost stimulată în principal de consum, în timp ce investiţiile rămân modeste. Creşterea economică puternică reprezintă o oportunitate pentru reconstruirea sistemelor de amortizare fiscală şi pentru pregătirea economiei de perioade mai slabe. Ratele de inegalitate şi sărăcie rămân la niveluri ridicate, în pofida creşterii economice puternice. Unele reforme structurale au fost inversate în 2017, iar altele au stagnat", se arată într-un document de lucru al Comisiei Europene transmis Parlamentului European, Consiliului UE, Băncii Centrale Europene şi Eurogrupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO