Business Internaţional

Comisia Europeană îndeamnă la sacrificii pentru acoperirea golului din bugetul UE lăsat de Brexit

Comisia Europeană îndeamnă la sacrificii pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

06.02.2018, 00:04 280

Brexitul cere sacrificii din partea economiilor puternice din UE. Spre exemplu, nemţii ar putea pierde fonduri europene destinate construirii de drumuri şi agriculturii. Esticii vor contribui mai mult la bugetul comun european.

Pentru că ieşirea Marii Britanii din UE este aşteptată să facă o gaură de peste 14 miliarde de euro în bugetul blocului comunitar şi pentru că este cerută creşterea cheltuielilor pe numeroase alte programe, comisarul european pe buget Gunther Oettinger şi alţi oficiali spun că nu există alte alternative în afara unei majorări a contribuţiilor naţionale şi impunerea unor reduceri de chel­tuieli, potrivit Politico.

Reducerile de chel­tu­ieli ar putea fi con­cen­trate în două dintre cele mai importante zone: Po­litica Agricolă Comună (CAP) şi fondurile de co­e­ziune, care susţin pro­iec­te în ţările mai sărace economic ale blocului. Potrivit Handelsblatt, Comisia Europeană anali­zează suspendarea fondurilor acordate Germaniei şi altor ţări bogate din UE pentru construirea de drumuri şi muzee.

De asemenea, începând cu anul 2021, fermierii germani vor primi mai puţine fonduri europene din cauza deficitului bugetar de 14 miliarde de euro care va rezulta în urma Brexitului.

Pe fondul Brexitului şi al unor noi imperative de a cheltui mai mult pe iniţiative ca apărarea şi protecţia graniţelor, comisarul european pe buget face de asemenea presiuni asupra liderilor UE să majoreze limita privind contribuţiile statelor membre ale UE la bugetul blocului.

Opt ţări membre ale Uniunii Europene s-au angajat recent să-şi majoreze contribuţiile la bugetul blocului, un gest simbolic având în vedere că toate primesc în prezent mai mulţi bani de la Bruxelles decât trimit, scrie Politico.

La o întâlnire în Budapesta cu comisarul european pentru buget Gunther Oettinger, miniştrii din Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovenia şi Slovacia au declarat că sunt dispuşi să majoreze limita de contribuţie la bugetul UE de 1% din produsul naţional brut la 1,1%.

Ani la rând, limita a reprezentat o cerinţă strictă a celor mai mari contributori la bugetul UE, printre care Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Pentru a acoperi gaura lăsată de Brexit şi noile priorităţi, Oettinger a declarat că ţările UE ar putea fi nevoite să adauge 16 miliarde de euro sau mai mult pe an la bugetul anual al UE.

Oettinger a anticipat dificultăţi în obţinerea unei susţineri unanime pentru propunerile Comisiei.

Brexitul lasă Uniunea Europeană cu o problemă majoră şi cu negocieri „foarte dificile“ în perspectivă, declara recent vicepreşedintele Comisiei Europene Jyrki Katainen pentru CNBC.

„Trebuie să ajustăm bugetul într-o oarecare măsură, dar avem nevoie şi de fonduri suplimentare de la statele membre. Trebuie să analizăm de asemenea cum sunt cheltuiţi banii, cum putem obţine mai mult din mai puţin“, adăuga oficialul Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO